uia3.jpg Foto: Tore André Baardsen

Ifølge Grimstad Adressetidende kommer forslaget i forbindelse med at Universitetet i Agder har hatt en fullstendig gjennomgang av sine studietilbud. Skulle forslaget bli en realitet, vil samtlige av dagens rundt 800 sykepleiestudenter bli samlet i Grimstad.

— Vi må se på om vi kan effektivisere noen studietilbud og oppnå høyere kvalitet. Så må det veies opp mot andre hensyn som studentrekruttering. Nå blir det opp til fakultetene å vurdere dette, sier Tor Aagedal, direktør ved Universitetet i Agder.

Han sier at bakgrunnen for at de ser på å samle studier, blant annet er signaler fra regjeringen om å samle ressursene.

Nedleggelser

Et internt utvalg har vært i gang i over et år for å gå gjennom studieporteføljen. Selv om hovedoppgaven har vært å vurdere om små studier skal legges ned, anbefaler de også at universitetets styre vurderer å samle følgende studier:

• Bachelorprogram i økonomi og administrasjon samles i Kristiansand.

• Barnehagelærerutdannelsen samles i Kristiansand

• Grunnskoleutdanningen 1 - 7 trinn samles i Kristiansand

• Bachelorprogrammene i tysk og fransk legges ned, mens årsstudiet består.

• Sykepleieutdannelsen samles altså i Grimstad

• Bachelorprogram i litteratur, film og teater legges ned. Det samme gjelder inklusive årsstudiet

Ifølge Aagedal vil studiestedene ha like mange studenter som i dag.

Flyttes

I år var det 400 søkere som hadde sykepleieutdanningen i Kristiansand som sitt førstevalg. Rundt søkere 200 hadde Grimstad som sitt førstevalg.

— Det som er viktig for universitetet, er at dette ikke skal få konsekvenser for antall studenter. Da forundrer det oss at de foreslår å flytte det studiestedet som har flest søkere, sier Anne K. Flaatten Tønsberg, leder ved institutt for helse og sykepleievitenskap.

Ifølge Tønsberg kommer en stor andel av sykepleiestudentene i Kristiansand fra andre steder i Norge, mens utdanningen i Grimstad rekrutterer mer regionalt.

Tønsberg mener derfor at søkertallene kan gå ned hvis Kristiansand ikke lenger skal ha sykepleierutdanning.

— Det ville være synd når du ser hvor stort behov Norge har for sykepleiere, sier Tønsberg.

Redusere

Saken er nå ute på høring og i november kommer saken til universitetsstyret. Ifølge Tor A. Aagedal har den viktigste oppgaven til utvalget vært å se på små studier som de mener kan legges ned.

Blant de er altså de tre-årige bachelorprogrammene i tysk og fransk.

Dekan Ernst Håkon Jahr reagerer på forslaget. Han mener at universitetet i praksis ikke har utgifter til studiene og at de mister mulighet til studentutveksling ved å legge de ned.

— I tillegg er disse studiene viktige for samfunnet. Tysk under veldig press på grunn av til dels få studenter, men samtidig er det nokså enstemmig fra samfunnet at vi trenger folk med tysk og franskkunnskaper. Etter at Stavanger la ned sine studier, er vi de eneste som tilbyr disse studiene mellom Oslo og Bergen.

Universitetsledelsen har ennå ikke konkludert i saken

— Jeg har ikke noen formening om dette nå. Nå skal vi ha en høringsrunde og så skal jeg legge fram en anbefaling for styret, sier Tor Aagedal.