Leder i Vennesla idrettsråd, Tore Osmundsen, kaller det arrogant å arrangere langløp i Kristiansand på samme dag som Steinsland bygdemaraton. Foto: Henrik Ihme
Odd Gunnar Tveit har løpt 164 maraton. Nå er han sint fordi Kristiansand Løpeklubb skal arrangere langløp i byen samme dag som hans Steinsland Bygdemaraton - Ogge Rondt arrangeres. Løpet har start og mål på Tveits gårdsbruk. Foto: ERLEND OLSBU

— Kristiansanderne er arrogante, og det virker som de liker å ødelegge for oss bygdefolk. Jeg er ikke bare oppgitt, jeg er skikkelig irritert og ikke så rent lite frustrert, sier Odd Gunnar Tveit fra Steinsland på kommunegrensa mellom Vennesla og Birkenes.

Tveit har 164 maratonløp i bena. Bare én annen sørlending har løpt flere.

Steinsland Bygdemaraton - Ogge Rondt, dro Tveit i gang for to år siden. Han arrangerer maratonløpet sammen med Birkenes Idrettslag. Løpet er innom kommunene Vennesla, Iveland og Birkenes. Start og Mål er på Tveits gård på Steinsland.

- Bare sitt eget

Løpet skal gå for tredje gang 2. mai 2015. De siste årene har mellom 20 og 40 maratonløpere fra hele landet deltatt.

— Jeg la Steinsland Bygdemaraton inn i terminlista 3. mai i fjor. Da vi startet, var vi veldig bevisste på ikke å ødelegge for andre. Men nede i byen bryr de seg bare om sitt eget. Det er som det vi holder på med på bygda ikke betyr noe, tordner Tveit.

Nylig bestemte Kristiansand Løperklubb seg for at de også ønsker å arrangere maraton 2. mai. Løperklubben skal arrangere norgersmesterskap i Ultra 100 km.

Finn Kollstad, leder i Kristiansand Løperklubb, beklager kollisjonen.

— Nå er jo Ogge Rondt mer for spesielt interesserte, men jeg visste ikke at Tveit hadde valgt helga 2. mai. Vi har ikke hatt terminmøte i kretsen ennå, men jeg beklager kollisjon. Det er aldri ønskelig, sier Kollstad, som avviser kritikken om arrogante byfolk.

Burde vært unngått

Tveit får støtte i sin kritikk fra leder i Vennesla idrettsråd, Tore Osmundsen.

— Jeg trener sammen med Kristiansand Løpeklubb, men jeg synes dette var arrogant av dem, ikke minst i forhold til de mange titalls som driver dugnad for Steinsland Bygdemaraton. Et løp på bygda er like viktig som et løp i byen. Det er ikke så mange maratonløpere å ta av, sier Osmundsen..

Ogge Rondt er preget av bygdekultur, veterantraktorer på drikkestasjonene og en litt annerledes stemning. Osmundsen sier løpet er populært for de mest engasjerte maratonløperne. Det kommer folk fra hele landet for å delta. Osmundsen tror løpet vil vokse i årene som kommer.

Avviser arroganse

— Er dere arrogante, Kollstad.

— Nei, som sagt visste jeg ikke om at Ogge Rondt gikk 2. mai. Vi søkte om NM Ultra, altså 100 kilometer, og vi ønsket april. Det var Ultra-gruppa i friidrettsforbundet som gav oss 2. mai. For å få øket interessen legger vi inn resultatservice etter 42 og 84 kilometer, altså maraton og dobbel-maraton. Vi planlegger også en bedriftstafett og håper på 300 deltakere, sier Kollstad.

Han har gjennomført ni maratonløp i sin karriere, og sier et norgesmesterskap er svært vanskelig å flytte på igjen.