— Spesialisering og spisskompetanse er blitt viktigere på bekostning av nærhet. Dette må etter vår mening vektlegges, på lik linje med at alle innbyggere har behov for å føle seg trygge i sitt nærmiljø.

Slik er en av konklusjonene i samfunnsanalysen det private konsulentfirmaet Pricewaterhousecoopers har trukket om Utviklingsplan 2030. Og den underbygges ytterligere i konsulentselskapets risiko- og sårbarhetsanalyse (Ros-analysen).

Ett sykehus

Begge analysene er bestilt av Sørlandet sykehus og Agderkommunenene for å kvalitetssikre planen for helsetilbudet til sørlendingene i framtiden. Da prosjektleder Per W. Torgersen i januar la fram sin foreløpige konklusjon om at ett sykehus i Kristiansand er best, mente særlig representanter for kommunene at disse analysene skulle vært utført før den konklusjonen ble trukket.

Nå foreligger begge.

Ros-analysen sammenligner risikonivået mellom de tre aktuelle modellene for sykehusdrift:

1. Dagens modell med sykehus i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord.

2. Ett hovedsykehus og ett eller flere mindre.

3. Ett, nytt stort sykehus med regionale helsesentre.

Dårlig kvalitet

Den viser at risikoen for dårlig faglig kvalitet på pasientbehandlingen er størst på modell 1 og 2. Det samme gjelder risikoen for å få dårligere behandling ved ett sykehus enn et annet, mye transport av pasienter mellom sykehusene, og kompliserte samarbeidsforhold mellom tre sykehus og 30 Agder-kommuner.

Ett stort sykehus reduserer risikoen for at Sørlandet sykehus skal miste behandlingsoppgaver slik at sørlendinger må reise til Oslo eller andre steder utenfor Agder. Økonomisk er også risikoen minst med å bygge ett sykehus.

Oppsummert viser et klart flertall av analysene at det er minst risiko med å bygge et stort sykehus.

Helsesentre

Analysene trekker imidlertid fram et sterkt risikomoment, og det er de såkalte regionale helsesentrene. I Utviklingsplan 2030 er de tenkt blant annet å være erstatningen for nedleggelse av sykehusene i Arendal og Flekkefjord. Men mange av de 150 representantene fra sørlandskommunene og sykehuset som har deltatt i analysen, mener det foreløpig er alt for diffust hva disse helsesentrene faktisk skal inneholde og hvilke oppgaver de skal ha.

Dessuten er det frykt for at sykehuset skal slutte med oppgaver, som rehabilitering, før kommunene har etablert sine tilbud i forbindelse med samhandlingsreformen.

Gladmelding

Gladmelding kommer det imidlertid til de som bor lengst vest i Vest-Agder. For i analysen framkommer det at reisetiden fra Flekkefjord til Kristiansand neppe blir på halvannen time når ny E39 er ferdig, slik sykehuset har lagt til grunn. «Vi mener det er større sannsynlighet for kortere reisetid» står det.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har ennå ikke hatt tid til å sette seg inn i analysene, og kan ikke kommentere dem. Prosjektleder Per W. Torgersen har ikke vært tilgjengelig. Rådmann Harald Danielsen i Arendal heller ikke har lest analysene.