KRISTIANSAND: — Vi visste at "disse folkene" ville skade oss hvis vi ikke skaffet pengene, 20.000 kroner totalt, fortalte en 17 år gammel gutt i Kristiansand tingrett onsdag.

Han bekreftet ikke navnet Mongols, men to av de som er tiltalt for medvirkning til ranet nevnte begge at mongolsmedlemmer hadde utstedt et krav på 10.000 hver til 17-åringen og 19-åringen. Den eldste er i tillegg til ranet også tiltalt for forsøket på utpressing av ordfører Grundekjøn.

Måtte skaffe 10.000

— Vi ble uberettiget beskyldt for et innbrudd i en garasje. Dette utløste en bot på 10.000 kroner til hver av oss. Vi hadde egentlig ikke noe valg. Vi måtte skaffe 10.000 kroner kjapt. Derfor snakket jeg med en kompis. Dette endte med vi fire snakket om å rane de to ungdommene i leiligheten i Vågsbygd, fordi vi antok at der var det penger siden det ble handlet hasj i leiligheten. Men vi ble ganske skuffet. Det var nesten ikke penger i leiligheten, så vi tok verdigjenstander i stedet. Disse gjenstandene ble senere levert de som hadde bøtelagt oss. Men vi beholdt pengene fra ranet, fortalte 17-åringen i retten.

Tør ikke fortelle

Aktor: - Hvem var det som gjorde innbruddet i garasjen til den som ga dere bot?

Tiltalte: - Det tør jeg ikke fortelle

- Hvem eide garasjen?

— Det tør jeg heller ikke fortelle.

På spørsmål fra forsvareren til 17-åringen, advokat Gisle Johnson, sa tiltalte at han var redd da han fikk boten med en betalingsfrist på fire dager.— Hadde du noe med denne garasjen å gjøre?

— Nei. Og jeg har ikke fortalt det til noen. Jeg er redd for at de skal få vite at jeg har fortalt det, sa gutten som på direkte spørsmål bekreftet at personen som ga ham og kompisen bot tilhører det kriminelle motorsykkelmiljø, uten å nevne navn.

Ransbeløp ikke beslaglagt

Under straffesaken i Kristiansand tingrett onsdag ble det for øvrig klart at deler av ransbeløpet, 3000 kroner, fortsatt er hos den 19 år gamle tiltalte som også har erkjent utpressingen av ordføreren. Det beror antakelig på et arbeidsuhell hos politiet at beløpet ikke er beslaglagt.— Jeg har tatt vare på beløpet, og antar at det blir en del av den samlede erstatning jeg må betale når denne saken er avsluttet, fortalte den tiltalte 19-åringen.