Hvor mange år har du brøyta veiene i øvre Setesdal?

— Siden 1997. Først med traktor og fres. Nå med lastebil, traktor og hjullaster med høyfjellsfres.

Hvor brøyter du? - I hytt og pine. Riksvei 9 fra Valle til Haukeligrend. Sideveier i Bykle og på Hovden og i private hyttefelt.

Det ser både gøy og tøft ut å kjøre brøytebil. Er det det? - Det er gøy når det ikke er for mye uvær og når vi ser resultatet av det vi gjør. Men i uvær når du kommer tilbake og nesten ikke ser at du har brøyta er det ikke så gøy. Dårlig sikt og fare for folk i veien i snøføyka er også en utfordring.

Når må du gi opp? - Når sikten er for dårlig og når brøytekanten blir så høy at vi ikke får kasta snøen bort. Da må vi vente til uværet har gitt seg og frese opp igjen da.

Har du vært i farlige situasjoner? - Nei, aldri følt det slik. Vi er alltid to biler når uværet er som verst.

Noen spesielle opplevelser med publikum? - Jeg husker en fyr som hadde hytte på Bjåen. Han lurte på om vi kunne holde igjen kolonna til han hadde vært på Hovden og kjøpt seg is! Da fortalte jeg han høflig at det ville være å sette inn uforsvarlig store ressurser for isen hans. En gang var det noen unger som hadde bygd seg snøhule i brøytekanten og ville se på at jeg brøyta derfra. Heldigvis så jeg dem før de smatt inn i hula si.

Er nordmenn gode vinterbilister? - Ja, bortsett fra noen som har det spesielt travelt. De med Audi!

Hvor fort er det lov til å kjøre med brøytebil? - Det er ingen begrensninger. Men det beste resultatet får vi ved 40 km/t. Man må bruke sunn fornuft. 40 km/t kan være for fort også når sikten er dårlig eller når sålen går i oppløsning.

Når bruker du spissplog og når bruker du diagonalplog? - Stort sett bruker vi diagonalplog hele tida, bortsett fra i ekstremt dårlig vær. Under kolonnekjøring må fremste brøytebil ha spissplog. Det er lettere å holde styring gjennom snøskavlene med den.

Hva gjør du når du ikke kjører brøytebil? - Driver Hovden Hytteservice sammen med broren min Yngve. Vi er 30 mann i firmaet og har anleggsvirksomhet ved kraftutbyggingen i Bykle og riksvei 9 ved Langeid i Bygland nå.

Gleder du deg til sommeren? - Ja! Jeg er lei av kulde.