PLANER: Hver uke diskuterer elevene hvordan de kan samle inn mest mulig penger. Elise Lillesund sørger for å notere ned det meste. Foto: Sara Melissa Frost
UKENTLIG MØTE: Like etter skolestart i høst begynte ideene å komme, og siden har de bare fortsatt. Nå har komiteen ukentlige møter hvor de fordeler oppgaver og legger planer. F.v. Sara Myklebust, Emilie Sørensen, Helene Aasen, Thomas Sagvolden, Simen Gramvik, Kamilla Plaszko og Elise Lillesund. Foto: Sara Melissa Frost

KRISTIANSAND: – Vi er nok litt konkurranseinnstilte, hele gjengen, sier Simon Gramvik (18), som er med i aksjonskomiteen.

KKG-russen har de siste årene ligget på landstoppen når det gjelder å samle inn penger til den årlige aksjonen, krafttak mot kreft. I år ser ikke ut til å bli noe unntak. Til tross for at aksjonen ikke er før i mars, har elevene ukentlige møter hvor de finner på nye ideer og legger strategiske planer for hvordan de kan bli den skolen i landet som samler inn mest penger til Kreftforeningen.

– Næringslivet i Kristiansand er utrolig gavmilde. Vi har begynt å kontakte bedrifter angående sponsing, og alle har sagt ja, sier Helene Aasen (18), som er en av lederne i aksjonskomiteen.

En halv million

Målet til russen er å samle inn mer penger enn fjorårets avgangselever, som ble best i landet med en pott på 380.000 kroner. Det ser ikke ut til å bli noe problem.

– Jeg tror vi kan øke målet vårt til en halv million kroner. Vi har ikke startet aksjonen, men har likevel fått inn 130.000 kroner takket være sponsorer og konkurranseinnsilte medelever, sier Sara Myklebust (18).

For russestyret og aksjonskomiteen legger ikke opp til å gjøre alt selv. Hver uke inviterer de en klasse til "Den store klassekampen", hvor elevene må stille med kafé på skolen. Inntektene går til aksjonen.

– Det begynte med vafler, men nå har vi hatt vårruller og alt mulig rart. Jeg tror alle ønsker å bli den klassen som får inn mest penger, og de lar virkelig kreativiteten styre matvalget, sier Emilie Sørensen (18).

Instragram-takk

Og elevene ser ut til å bli lagt merke til, både i nærmiljøet og på sosiale medier.

– Jeg la ut et bilde på instagram av en kreftaksjon-pin, og fikk umiddelbart kommentar av kreftforeningen, hvor de takket for innsatsen, og la til at de aldri hadde klart seg uten russens hjelp, sier Kamilla Plaszko (18).

I tillegg til bøssebæring, vaffelsalg og sponsorer, vil russen i år prøve seg på litt utradisjonelle innsamlingsmetoder.

– Vi skal arrangere kro og fotballturneringer. I tillegg har vi leid den største kinosalen i Fønix under aksjonsuka, og skal ha en kveld med modeller, danseshow og andre opptredener. For å gi et lite hint, så skal noen av Start-spillerne stille, men ikke i den settingen vi vanligvis ser dem. Det blir garantert et bra show, sier Aasen med et smil.