Arkivet, slik det ser ut i dag. Foto: Lars Hollerud
Fungerende direktør ved Stiftelsen Arkivet, Bjørn Tore Rosendahl, ønsker å gjenskape bygningens opprinnelige fasade. Foto: Lars Hollerud

Og det er ikke en hvilken som helst trapp.

— I et brev fra 1998 skriver riksantikvarens representant at et monumentalt trappeanlegg førte opp til bygget, på høyden over krysset der Møllevannsveien møter Vesterveien. Seksjonssjef Ulf Holmene anbefalte for 16 år siden at dette trappeanlegget bør tilbakeføres. Nå ser vi en mulighet, sier fungerende direktør Bjørn Tore Rosendahl ved Stiftelsen Arkivet.

Muligheten åpner seg når Statens vegvesen bygger om E 39 fra Gartnerløkka til Meieriet i 2018.

Arkivet, slik det ser ut i dag. Foto: Lars Hollerud

— Rundkjøringen ved «Samsen» er i planen tegnet inn som en åpen og bilfri plass. Dermed ser vi en mulighet til å knytte Arkivet enda nærmere byen. Vi ønsker å gjenskape fasaden til Stiftelsen Arkivet slik den en gang var og dermed åpne opp fredssenteret mot sentrum. Arkivbygningen vil da igjen fremstå som den monumentale bygningen den var da den ble bygd.

— Hvordan stiller Statens Vegvesen seg til planene?

— De er positive. Forhåpentligvis tar de regningen også. Den vil jo bare utgjøre noen promille i forhold til det nye veianlegget, sier Rosendahl.

Vonde minner

— Eldre lesere vil kanskje grøsse ved å se bildet av det gamle Statsarkivet, som påminnelse om årene da bygningen var det tyske sikkerhetspolitiets hovedkvarter på Sørlandet under siste verdenskrig?

— Det kan tenkes. Men dette handler om å gjenskape fronten slik den var da bygget ble innviet til fredelig formål som statsarkiv 8. mars 1935.

Fungerende direktør ved Stiftelsen Arkivet, Bjørn Tore Rosendahl, ønsker å gjenskape bygningens opprinnelige fasade. Foto: Lars Hollerud

Rosendahl sier at bygningen, som har Vesterveien 4 som adresse, raskt ble tilbakeført til litterære formål så snart freden kom i mai 1945. Statsarkivet holdt til i huset fram til 1997, og flyttet til Märthas vei på Presteheia året etter.

Siden 8. mai 2001 har bygningen, som i sin tid rommet celler og torturkamre, vært senter for historieformidling og fredsbygging.

Humanitære og ideelle organisasjoner som FN-sambandet, Redd Barna, Røde Kors og Amnesty International har også Vesterveien 4 som adresse i Kristiansand