Skålatårnet ble kåret til DNTs mest originale hytte i august i år Foto: Merete Habberstad

Folk går til fjells som aldri før. I fjor kunne DenNorske Turistforening (DNT) melde om rekordbesøk i fjellheimen. Nå viser fersketall at enda flere har overnattet på DNT-hytter i 2014. — De betjente hyttene våre har en oppgang på seksprosent fra i fjor. Det er sterkt, da vi i fjor sommer hadde en rekordvekst påhele 22 prosent. En ytterligere økning i år også er veldig moro, samtidig somdet gjenspeiler det vi ser – at folk søker seg til rekreasjon, stillhet ogflotte opplevelser, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

140 000 overnattinger

Årets tall er basert på besøket i de 43 betjentehyttene, som stengte for høsten forrige helg (bortsett fra Preikestolen ogHaukeliseter). De betjente hyttene har hatt 140 760 overnattinger, og det ergodt over 7000 flere gjestedøgn enn på samme tid i fjor.

Totaltallene for de selv- og ubetjente hyttenekommer ikke før senere i år.

— Vi begynner å få tall inn på disse nå, og alttyder på en større økning enn for de betjente hyttene, sier Øveraas.

Skålatårnet

Årets soleklare vinner, er Skålatårnet. Denubetjente hytten, som også går under navnet Kloumannstårnet, har hatt 130prosent økning fra året før. Så langt i år har 2600 personer overnattet i tårnet,mot 1266 i hele fjor.

Hytten står på toppen av fjellet Skåla i Loen, 1848meter over havet. Den har 20 sengeplasser og ligger i enden av Norges lengstemotbakke, der motbakkeløpet Skåla Opp arrangeres hvert år.

— Den har medvind på alle kanter. Den har blittkåret til den mest originale hytten vi har, den har en spektakulær utsikt,samtidig som det skjer veldig mye i området den ligger i. Nå har den blitt likemye en turistattraksjon som en DNT-hytte, sier Øveraas.

Skålatårnet har også hatt 12 000 visninger på UT.nosiden 1. juni år. Ingen andre hytter har blitt klikket så mye inn på som denne.

— Det er en så unik hytte i fremtoning og historieat det er et turmål i seg selv. De fleste av de som besøker hytten er fraVestlandet, men det kommer også mange fra andre deler av Norge, og fra andreland, til hytten, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.

30 prosent

Bergen og Hordaland Turlag skiller seg ut avturlagene, med en oppgang på nær 30 prosent fra i fjor for sine selv- ogubetjente hytter.

— Noe av det vi jobber mest med er å legge til rettefor at folk skal kunne være lengre i fjellet, og at de skal kunne gå fra hyttetil hytte. Det ser det ut til at veldig mange har gjort i år, og det blir viveldig glade for, sier Ødven.

- Fantastisk sommer

Av de betjente DNT-hyttene er det hytten Svukuriseti Femundsmarka nasjonalpark som har størst vekst (se faktaboks). Den har 38prosent flere overnattinger enn året før.

— Det har vært en fantastisk sommer. Det var noe merfolk i Femundsmarka enn vanlig, men det var spesielt stor økning hos oss.Hvorfor det ble sånn, er vanskelig å si. Det har vært fint vær, men jeg trorikke det bare er været som avgjør, sier Leela Micheèle Guenin, bestyrer påSvukuriset.