MANDAL: — Jeg skjønner ikke dette. Vi spilte litt musikk i ettermiddag, men skrudde av høyttalerne klokka 19, da konserten startet, og siden har de vært av. Likevel blir vi bortvist, sier Alexander Fjellvang (19) til Fædrelandsvennen.

Natt til onsdag seilte guttegjengen fra Søgne til Mandal med husbåten. De la seg til ved gjestebrygga i Mandalselva, og viste stolt fram båten sin for Fædrelandsvennen.

De betalte for å ligge der fram til søndag. Men slik blir det ikke. Ved 20.30-tiden onsdag kveld kom en politipatrulje og ba dem fjerne seg.

Benjamin Bakke (19), Daniel Tangvall (19) og Alexander Fjellvang (19) fra Søgne nøt utsikten over Mandalselva fra taket på husbåten onsdag formiddag. Da ante de ingenting om at de ville bli bortvist av politiet samme kveld. Foto: Espen Sand

Må feste på land

Operasjonsleder Per Kristian Klausen sier til Fædrelandsvennen at guttene er bortvist fra Mandalselva i hele tidsrommet hvor Skalldyrfestivalen pågår, altså fra torsdag til søndag.

— Det er en ren festebåt med sofaer og et stort, utendørs lydanlegg. Båten er en ren festebåt, men festen skal foregå på land, forklarer han.

Han bekrefter at båten med guttene er bortvist som et ledd i å forebygge ordensforstyrrelser.

Kjøleskapet var fylt opp med pølser og drikkevarer da Fædrelandsvennen fikk en omvisning i husbåten onsdag formiddag. Foto: Espen Sand

— De er bortvist etter en hjemmel i politilovens §7, første ledd, som brukes for å håndheve offentlig ro og orden. Båten ligger rett utenfor festivalområdet. Selv om guttene sikkert har det veldig gøy, så arrangeres denne festivalen fordi man vil ha en festival, ikke fordi noen skal ha en kjempefest rett på utsiden, utdyper Klausen. - Er det vanlig at dere bortviser folk for å forebygge ordensforstyrrelser?

— Denne hjemmelen brukes hver eneste helg når vi bortviser berusede folk fra diverse plasser, svarer operasjonslederen.

Fikk to timer på seg

Først fikk Søgne-gjengen to timer på seg til å kjøre båten ut av Mandalselva. Men siden alle hadde drukket alkohol, ga politiet dem lov til å overnatte i havna og dra torsdag morgen.

- Vi har ikke laget noe bråk, så jeg synes det er veldig dumt at de bortviser oss fordi de tror vi kommer til å bråke, sier Daniel Tangvall (19), som er en av husbåtens eiere.

— Nå har vi til og med tilbudt å fjerne høyttalerne fra båten, men likevel blir vi bortvist, forteller Karsten Johan Govertsen (19).

Guttene tilbød seg å fjerne høyttalerne som er montert på båten, men ble likevel bortvist av politiet. Foto: Espen Sand