Cruiseturistene har inntatt Kristiansand for fullt. Torsdag var det rekordmange cruiseturister i byen, og de fleste går i land ved konserthuset Kilden. Foto: Reidar Kollstad
Turistene er synlige i bybildet, og City Train vet å utnytte situasjonen ved å ta dem med på sightseeing i byen. Ingen vet hvor mye cruiseturistene legger igjen av kroner og øre, men et anslag tilsier mellom 700–1700 kroner hver. Foto: Reidar Kollstad
Turister og Båtliv 00002.jpg Foto: Reidar Kollstad
Turister og Båtliv 00006.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Kristiansand har nå en fantastisk mulighet nå til å vise seg fram, med gjestfrihet, full sommer og skjærgårdsidyll. Hver eneste turist bør kysses farvel, slik at de ønsker å komme tilbake og bosette seg her.

Det sier Hans Geelmuyden, sjef i PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden-Kiese, til Fædrelandsvennen.

Muligheter

Kristiansand yrer av sommer, sol og folkeliv - med turister fra inn- og utland.

Og Hans Geelmuyden mener at muligheten må gripes for vise fram byen fra sin beste side.

Turister og Båtliv 00003.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Mange forbinder Kristiansand med sommeridyll, men det mange utenfor regionen ikke kjenner så godt til er den store verdiskapingen som skjer resten av året. Det skjer så mye innen utdanning, innovasjon, næringsliv, shipping og offshore at Kristiansand egentlig tilbyr en full pakke. Det bør få de tilreisende til å ønske å bosette seg der.

— For dere kan ikke leve av badegjestene alene.

Norges syden

Kristiansander og administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået First House, Per Høiby, er enig.

— Slik sommeren er nå, med det gode været og alle turistene, så bygger det opp under myten om Sørlandet som Norges svar på Syden. Det må først og fremst turistnæringa kapitalisere på.

— Men den øvrige næringsvirksomheten i Kristiansand, som ligger langt framme, kan tjene på at det blir lettere å rekruttere nye folk, sier han på telefon fra seilbåten utenfor norskekysten.

Samtidig advarer han mot å tro at turistene vil komme år etter år - helt av seg selv.

— Det krever hardt og møysommelig arbeid å spille opp under sommeridyllen, og skape nye aktiviteter som kan skape ytterligere vekst. Man kan ikke bare hvile på Dyreparken alene.

— Er myten om Kristiansand som sommeridyll bare positiv?

— Ja, uten tvil. Det vet jeg som bor i Oslo. Kvalitetene ligger på rekke og rad, det gjelder bare å utnytte dem. Og jeg synes de har vært flinke til å skape mye mer liv i Kvadraturen de siste par årene.

Tettpakket

For det er ikke tvil om at byen syder av liv nå. I følge assisterende havnedirektør, Thomas Granfeldt, var det torsdag rekordmange cruiseturister i byen.

— Vi hadde tre cruiseskip inne, og måtte legge et av dem i Kongsgårdbukta. Da var det 10.000 besøkende her, inkludert mannskapet om bord, sier han.

Med to anløp fredag, anslår han at tallet da var 6000. 75 cruiseanløp i år er også rekord.

Turister og Båtliv 00007.jpg Foto: Reidar Kollstad

160.000 gjester

Randi Haukom ved kommunens turistinformasjon, mener antallet besøkende på cruiseskip er opp mot 200.000. — Skipene er som regel fulle, og med mannskap snakker vi 200.000 mennesker. Så går vel rundt 80 prosent i land.

Det betyr rundt 160.000 besøkende fra vår til høst i Kristiansand.

Nylig kunne Fædrelandsvennen også melde at samtlige sentrumshotell var fulle i Palmesus-helga, og mange hadde vært det i flere måneder.

Samtidig solgte strandfestivalen ut alle festivalpassene, med 10.000 mennesker begge dagene. Odderøya Live går av stabelen denne helga, og i Dyreparken regner man med å selge 60.000 billetter til Kaptein Sabeltann-forestillingen.