KRISTIANSAND: Denne helga starter vinterferien i begge Agder-fylkene og det er ventet mye trafikk til høyfjellet.

Selv om værvarselet for Sørlandet kommende uke trolig er best i landet, melder kommunikasjonssjef i Norges Automobilforbund (NAF), Jan Ivar Engebretsen, at man likevel må ta sine forholdsregler.

— Over høyfjellsoverganger kan man bli overrasket av uvær. Da kan bilen snø inne og for ikke å bli eksosforgiftet kan man ikke regne med å ha bilen i gang hele tiden. Husk derfor å pakke varme klær, mat og drikke lett tilgjengelig, sier Engebretsen i en pressemelding.

I vinterferieukene i fjor (uke 8 og 9) rykket NAF Assistanse ut på 5531 oppdrag. De aller fleste skyldtes batteriproblemer. Derfor bør du sjekke bilens tekniske stand før du legger ut på tur. Trenger du hjelp til dette, får du det på et verksted eller et NAF Senter.

Viktig å sikre bilen

Engebretsen er svært opptatt av at bilen må sikres skikkelig før avreise.

— Mange ulykker får et tragisk utfall fordi lasten inne i bilen ikke er sikret ordentlig. Løse gjenstander som kameraer, dvd-spillere, flasker eller skiutstyr kan være dødelige våpen ved en bråstopp, understreker kommunikasjonssjefen.

I tillegg til at de største og tyngste gjenstandene skal ligge nederst og innerst i bagasjerommet, er det viktig å huske å feste dem med stroppebånd. Det gir bilen et lavere og mer trafikksikkert tyngdepunkt, og lasten kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp.

Pass på kjæledyrene

De som har kjæledyr med på bilturen må også sikre disse. Beste plassering for en hund er i eget bur i bagasjerommet. En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp, ifølge NAF.

— Hvis hunden skal være i baksetet, må den festes med egen sele som kan kobles til sikkerhetsselene. Beste plassering av en løs hund er i fotenden på passasjersiden foran, forteller Engebretsen.

Vinterferie er skiferie og mange kjører med skiboks. Boksen på taket tar ikke ubegrenset med vekt.

— Tillat vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet. Hvis denne informasjonen ikke står i vognkortet, kontakt merkeforhandler, oppfordrer Jan Ivar Engebretsen.