OSLO: Det skrev den kristne avisen Dagen fredag. Rapporten overleveres fra utvalget til Bispemøtet mandag 11. februar, og har fått navnet «Sammen – samliv og samlivsordninger i et kirkelig perspektiv».

Utvalget ble nedsatt av Kirkerådet i 2009, og skulle ha avgitt sin rapport innen 1. oktober 2011. Utvalget har hatt 18 møter der de har drøftet Den norske kirkes ekteskapsforståelse, prinsipper for bibeltolkning, samboerskap, homoseksualitet og homofilt samliv, utvikling i samlivspraksis, kirkelige liturgier og retningslinjer for ansatte, skriver Den norske kirke på sine nettsider.

Kirkesplittende

Øivind Benestad i Stiftelsen MorFarBarn

Øivind Benestad i "Stiftelsen MorFarBarn" og medlem i Agder og Telemark bispedømmeråd, gjør det klart at utvalgets konklusjon kun er et utgangspunkt for den videre debatten. Men han frykter at mange vil forlate kirken hvis utvalgets konklusjon blir det endelige resultatet for kirken.— Dette er en alvorlig sak som kan være kirkesplittende. Hvis det innføres liturgier for likekjønnet ekteskap, så omdefinerer kirken hele skapelsesteologien på familieområdet. Hvis så skjer er jeg redd det vil føre til stor avskalling og at mange forlater kirken. Dette er et vannskillespørsmål for mange av oss. Ekteskapet og barn henger sammen. Hvis kirken sier ja til likekjønnet vigsel, sier kirken samtidig ja til barnemarkedet. For likekjønnede som skal ha barn må kjøpe egg eller sæd, donorer og surragatmødre. Og det er veldig mange i kirka skeptisk til, sier Benestad.

Kun et utgangspunkt

— Men først og fremst tenker jeg at utvalgets konklusjon kun er et utgangspunkt for den videre debatten. Utvalget er tilfeldig sammensatt, og ikke representativt for kirken. Ikke er det retningsgivende eller bestemmende heller. Og det er heller ikke på noen måte sikkert at kirka går for dette. Utvalget har ingen myndighet til å vedta noe, dette er kun et diskusjonsgrunnlag, sier Benestad.

- Ser du muligheten for et kompromiss?

— Jeg kan ikke se for meg noe kompromiss nå, men det vil den videre debatten vise. Men jeg tror frontene er veldig steile. Aktivistene vil ha full pakke, mens mange av oss andre ikke kan godta det. Jeg vet ikke hva en eventuell mellomting skal være, sier Benestad.

- Er du overrasket over utvalgets konklusjon?

— Nei, egentlig ikke. Det hadde vært et under hvis konklusjonen hadde gått i motsatt retning. Da utvalget ble nedsatt for tre år siden, var jeg forundret over den skjeve fordelingen utvalget fikk. Det var allerede da tydelig hvilken konklusjon man ville få. Spørsmålet er hvor stort flertallet blir. Vi håper på 4-6, men det kan bli 3-7, sier Benestad.

Et mirakel

Ifølge avisen Dagen er utvalget fortsatt delt.

– Hvis alle blir helt enige har det skjedd et mirakel i løpet av innspurten. Jeg tror utvalget vil være delt når det gjelder alle de store stridsspørsmålene, uttalte utvalgsmedlem Åste Dokka, stipendiat ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, for drøyt to uker siden til Vårt Land.

Preses Helga Haugland Byfuglien sa til Dagen i forrige uke at det er blitt jobbet mye for å få til «fellestekst».

– Én felles vei der alle er enige er ikke situasjonen, og jeg ser heller ikke for meg at den vil være det, sa biskopen til avisen.

Det er ventet at saken først skal opp på Kirkemøtet i 2015, der lære- og liturgisaker i Den norske kirke avgjøres.