Denne mursteinen, som beskriver innsatsen som er lagt ned i hytta, er alt som er igjen etter at resten av hytta brant ned søndag kveld. Foto: Privat

ÅSERAL: — Ufattelig trist,sier trebarnsfar Dale Latcham (37) der han sitter i snøen og ser samboerens hyttebrenne ned til grunnen litt over midnatt søndag.

Samboeren Ingrid er barnebarn til lektor Arne Roll, sommange hytteeiere fra Bortelid har hørt om, og ikke minst sett hytta til.

Bygget for hånd

I perioden 1975 til -95 skal den nevekyndige lektoren vedKristiansand katedralskole ha brukt hele 25.000 arbeidstimer, men ikke eikrone, på å reise hytta.

— Han bygde den for hånd. Hvis et bygg skulle rives iKristiansand, hentet han materialer derfra, forteller Latcham tilFædrelandsvennen.

Hytta ligger ganske isolert, rundt 500 meter øst forhyttefeltet Panorama.

Leid ut

Familien fra Søgne arvet den fra lektor Roll for tre årstid siden, og søndag skulle de for første gang leie den ut, til enbarnefamilie.

Da Latcham hadde fyrt i ovnen og overlatt ei oppvarmethytte til familien, dro han hjem til Søgne, før han ble oppringt ved 19-tiden.

Da røyk det fra pipa, leietakerne mistenkte pipebrann.Han satte seg i bilen og reiste tilbake.

Da hadde familiefaren klart å slokke to ganger, før detbegynte å ryke på nytt.

- Flammer rundt beina

Latcham, som har fem års erfaring som brannmann ihjemlandet England, tok med en dunk med 25 liter vann opp på taket.

— Plutselig var det bare flammer rundt beina der jeg stoved pipa. Jeg hoppet ned, løp inn i hytta og hentet ut tre gassflasker,forteller 37-åringen, som ikke ønsker å la seg avbilde.

roll-steinen.jpg

Reddet murstein

Han fikk også reddet ut mursteinen, som satt løst innfelti peisen, der lektor Roll har beskrevet sin innsats for hyttedrømmen.

Den 80-90 kvadratmeter store hytta var forsikret, påsiden ligger et anneks som ble reddet.

Latcham, som er snekkerutdannet og har lagt ned sinetimer i vedlikehold av hytta, håper å kunne gjenreise Roll-hytta, om enn i enmer tradisjonell hyttestil.

— Det er et deilig sted, litt for seg selv, sier han mensansiktet lyses opp av flammer.