AUDNEDAL: – Fantastisk flott. Spesielt gledelig er det at politikerne faktisk hører på bygdefolket, sier Tone Monica Bjørkelid og Britt Dalan.

Torsdag kveld bivånet de at et overveldende flertall av kommunestyret ikke vil ha fem dagers skole. Av kommunestyrets 17 representanter var det bare ordfører Tønnes Seland (Bygdelista), Line Strisland (Ap) og Kirsti K. Pettersen (Bygdelista) som ønsket at også 1. og 2. klassingene skal gå full uke.

Tredje gang

Det er tredje gang siden 2000 at ordningen med fire eller fem dagers skoleuke tas oppe i kommunestyret. I høst foretok kommunalleder Even Schau en spørreundersøkelse blant foreldrene med barn i 1. og 2. klasse samt barnehagene om hva de ønsket.

Over 70 prosent ville fortsatt ha fire dagers skole med fri hver onsdag.

– Jeg sendte brev til alle representantene i forkant. Jeg ville de skulle vite vårt syn også, ikke bare administrasjonen sin, forteller Bjørkelid som sammen med 7-8 mødre satt og hørte på debatten.Og det var temmelig ensidig for å beholde dagens ordning.

– Det er en stor andel av foreldrene som synes at dagens ordning fungerer. Da kan det vel ikke være så galt, og vi kan ikke la et lite mindretall bestemme, sa Ole Tom Høyland (Sp).

Trenger motivasjon

Eivind Husøy (Ap), kommunelege i Audnedal, mente at det ikke finnes noen pedagogiske argumenter for det ene eller det andre.

– Jeg mener at motivasjon for læring er viktig. En slik motivasjon er nettopp onsdagsfri, sa Husøy og stemte for fire dagers skoleuke.

Følte seg tvunget

GIKK I MOT: Tidligere skolesjef Steinar Fuglestveit (Ap) var blant de som gikk i mot fem dagers skole. Han begrunnet det med at det koster mer enn godt er i en kommune med anstrengt økonomi. Foto: Jarle R. Martinsen

Heller ikke varaordfører Odd Arne Ougland (H) ville ha endringer. – Jeg kan se at det er en fordel for de små å få spredt skoledagene ut over hele uka, men det er vanskelig å gå imot foreldrene. Jeg føler meg tvunget til å stemme mot administrasjonen.

Den eneste som sa noe til fordel for full uke, var Line Strisland (Ap). – Det gjør meg vondt i hjertet at de små skal ha like lange dager som ungdomsskoleelevene. Jeg vil ha fem dagers skoleuke, sa hun.

Får sfo-tilbud

I dag har ikke Audnedal et sfo-tilbud på onsdagene. Selv om kommunestyret sa nei til full skoleuke, vedtok de samtidig at det skal innføres sfo også på onsdagene.

ENGASJERT: Kommunalleder for oppvekst i Audnedal Even Schau ønsket å endre fra fire til fem dagers skole også for småskolen i kommunen. Han begrunnet det blant annet med anstrengte dager for de små. Foto: Jarle R. Martinsen

– Det er selvsagt gledelig. Det gir foreldrene som trenger det barnepass også denne dagen, sier kommunalleder Even Schau.Han sier han tar kommunestyrets vedtak til etterretning. – Vi skal fortsatt jobbe for en god skole i kommunen. Det er viktig for at vi skal nå vårt mål om 2020 innbyggere i 2020, sier Schau.