I fjor sommer ble Ugland-familien tilkalt etter at Andreas K. L. Ugland ble kjørt til sykehuset i Arendal med ambulanse med blålys.

— De var forberedt på det verste. Det var ikke akkurat en ung gutt som skulle på sykehuset, innledet møteleder John G. Bernander innovasjonsmøtet i JB Ugland-konsernets fasjonable møtesenter i Grimstad tirsdag.

Reddet tre ganger

Omkranset av forretningsfamiliens bilsamling fortalte Andreas K. L. Ugland om sin egen yrkeserfaring fra Ugland-familiens rederivirksomhet. Deretter delte han noen historier om egen helse. Tre ganger har leger reddet livet hans. Han har byttet blodårer og blitt operert for føflekkreft i England. Men den mest kritiske episoden var da han i fjor måtte kjøres til sykehuset i Arendal med store smerter. Det viste seg å være stein i galleblæren, og Ugland ble fraktet til sykehuset i Kristiansand der han ble operert av gastrokirurg Odd Mjåland.

— De åpnet opp og så at det var infeksjon som hadde spredd seg i hele magen. Galleblæren hadde vokst sammen med leveren. De måtte ut mye av det som var innvendig, og blant annet gå gjennom tarmene centimeter for centimeter for å se om det var brukbart, forteller Ugland.

Han var imponert over behandlingen.

Andreas K. L. Ugland måtte akuttbehandles i fjor. Hele familien ble varslet og de fryktet det verste. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg ville gi tilbake noe med innhold, og mener at innovasjon er noe vi kan møtes og diskutere, sier Ugland. Blant de innovative foredragsholderne var Bård Eker i Eker Design.

- Avgrunn til innovasjonsmiljøer

Flere personer fra sykehuset, andre helseaktører og politikere var blant de inviterte. Fra sykehuset snakket overlege Odd Mjåland, forskningsleder Frode Gallefoss og kreftlege Christian Kersten om viktigheten av innovasjon.

Legene fortalte at Sørlandet sykehus har kommet svært langt når det gjelder tjenesteinnovasjon. Blant annet pekte Odd Mjåland på at liggetiden for tarmkreftopererte nå er nede i fire dager i gjennomsnitt, mot 11 dager for ti år siden.

Når det gjelder annen type innovasjon står det dårligere til.

— Det er en avgrunn mellom oss og andre innovasjonsmiljøer, sa forskningsleder Gallefoss. Han pekte på et selskap som DiaGraphIT som hadde utspring i sykehuset, men opplevde sendrektighet i systemet og ble solgt ut.

Det er en avgrunn mellom oss og andre innovasjonsmiljøer

— Slikt ødelegger for innovasjonen, sa Gallefoss. Han mener at overskudd fra det suksessrike, innovative og etter hvert lukrative smerteprosjektet bør gå til videre innovasjon i sykehusets regi.

Har ikke risikokapital

Administrerende direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus er ikke enig med sine overleger og Ugland i at sykehuset skal drive med kommersiell innovasjon.

— Vi har ikke risikokapital. Uten å være villig til å ta risiko får man heller ikke inntjening. Vi skal ikke drive med kommersiell innovasjon. Det er ikke tilfeldig at vi solgte oss ut av DiaGraphIT. Vi vil heller være førstebrukere enn eiere av slike prosjekter, sier Olsen. Han sier de prioriterer tjenesteinnovasjon.

— Har dere ikke noe å lære her da?

— I tilfelle må vi ta en strategisk beslutning. Det vil i så fall kreve en betydelig økonomisk satsing, sier Olsen, og legger til:

— Men vi kan være et arnested for god ideer og løsninger. Det kan skape integritetsproblemer i markedet om vi er både eiere, utviklere og brukere av et kommersielt produkt, mener Olsen.

Mener innovasjonen må styrkes

Kreftlege og stortingsrepresentant mener sykehuset bør satse mer på innovasjon.

Kreftlege Christian Kersten er fagansvarlig for forskning ved Senter for kreftbehandling i Kristiansand oghar hatt stor suksess med smertelindringsprosjektet. Han etterlyste mer proaktivitet rundt innovasjon på sykehuset.

— I sin handlingsplan om helse og omsorg fra 2015 sier regjeringen at man skal legge til rette for større verdiskapning ut av det offentlige, sier Kersten.

I planen står det blant annet at det er nødvendig å satse på innovasjon, kunnskap og teknologi for å møte utfordringene i sektoren.

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) mener også at sykehuset bør være mer offensiv på kommersiell innovasjon.

— Vi ser i utlandet at sykehus- og universitetsmiljøer sammen utvikler nye og spennende innovasjoner, og der de også er deleiere. Det bør være mulig her også, sier Harberg.

Andreas K.L. Ugland holder fortsatt foredrag i en alder av 90 år. Foto: Reidar Kollstad