— Vi fikk jazzmusikk inn med morsmelka. Og så er det sinnsykt gøy å være på jazzfestival. Den muligheten vil vi gi Mandal og Sørlandet, sier kameratene Morten Bessesen, Erik Kimestad Pedersen og Eirik Kristensen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

I 2005 ble Mandal Jazzfestival ble arrangert for siste gang. Før den tid hadde det vært litt fram og tilbake.

For eksempel ble festivalen i 2002 avlyst, mest fordi den kolliderte med andre arrangement, men også fordi ildsjelene bak var slitne etter å ha arrangert sju festivaler etter hverandre.

Se video - klikk på bildet øverst i saken!

Nå er det imidlertid ikke noe å si på ungdommelig pågangsmot. Guttegjengen har mange år bak seg allerede som habile jazzmusikere. Da de var i tenårene hadde de sitt eget jazzband som het noe så spesielt som «7 banditter og en kjeltring»!

Vi fikk jazzmusikk inn med morsmelka

Kameratene Morten Bessesen, Erik Kimestad Pedersen og Eirik Kristensen er klare for jazzfestival i Mandal – ni år etter at festivalen sist ble arrangert i byen. Foto: Jarle R. Martinsen

Det var også disse tre som dro i gang Mandal Storband for tre år siden, et band som skal åpne festivalen torsdag kveld.Guttene mener de har tre topper under festivalen som varer til og med lørdag. En av dem er Marius Neset. Til Mandal kommer han med et prosjekt han har kalt «Birds» som er en konsert som er «et fyrverkeri man ikke kan forholde seg nøytral til», som det heter i programmet.

Toppunkt

Et annet toppunkt er Olav Kvernberg Trio. Om ham heter det at han «formår å blande fortid med nåtid på en måte hvor musikken bare velter ut med aller største naturlighet».

Og ikke minst kommer Mathias Eick Quintet. Ifølge programmet er dette rett og slett noe av det aller ypperste jazz-Norge kan by på.

Sist det var jazzfestival i Mandal var konsertene spredt rundt om i byen. Denne gang skjer tingene enten i festivalteltet på Giert Karis plass eller på scenen ved Hestetroa.

Et lite unntak er det når det er barnekonsert i Skriverhaven med Polkabjørn og Kleine

Spennende økonomi

En ting er at det er spennende å arrangere en folkefest, vel så spennende er det hvordan økonomien skal gå i hop. Mange har falt pladask etter diverse festivaler.

Mye av det som skjer under festivalen blir i det store teltet på Giert Karis plass og på scenen ved Hestetroa i gågata. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi hadde i begynnelsen satt oss et mål at utgiftene ikke skulle overstige 100.000 kroner. Men nå er kostnadene kommet til over 400.000 kroner, humrer Eirik som er økonomiansvarlig.Han krever å bli trodd på at han sover godt likevel fordi festivalen har fått godt med sponsorer og støtte allerede. For eksempel har en bank sponset med 80.000 kroner. Og det varmet at fattige Mandal kommune støttet med 10.000 kroner.

- Noe som betyr at det verdsettes det vi nå gjør, sier Eirik.

Så langt har de regnet seg fram til at de kun trenger 30 prosent av de totale utgiftene gjennom billettkjøp.

Skal vi tolke folks respons burde dette gå helt fint økonomisk

— Skal vi tolke folks respons burde dette gå helt fint økonomisk, sier de tre guttene.

Tradisjon

De håper jo ikke at det stanser her.

- Nei, målet er at festivalen igjen skal bli en årlig foreteelse. Men nå blir det mest spennende å se om folk setter pris på arrangementet og kommer, sier Morten.