Området rundt Kringsjå kraftstasjon sett fra luften. Foto: Agder Energi
Bakerst ser man det nye amfiet ut, som kan brukes til konserter eller arrangementer. Foto: Agder Energi

Lørdag er det offisiell åpning av Kringsjå turområde, etter at Agder Energi har oppgradert området rundt den nedlagte kraftstasjonen.

Området rundt Kringsjå kraftstasjon sett fra luften. Foto: Agder Energi

— Arbeidet med renoveringen var ferdig i fjor høst, men vi måtte vente på å få plass informasjonsskilt. Derfor kommer åpningen først nå, sier prosjektleder for Agder Energi, Tor Åmdal, til Fædrelandsvennen.Iveland og Vennesla kommune står for åpningsarrangementet, og etter åpningsseremonien blir det omvisning i området med naturlos Odd Magne Røinås.

Millioner

Tor Åmdal forteller at rundt to millioner kroner har gått med.

— Dødsulykken i 2010 satte fart på arbeidet, men vi gjorde mer ut av det enn påleggene om sikring i konsesjonen fra NVE krevde. Det er et spennende område, også for vår egen historie, sier Åmdal.

Ved siden av et nytt amfi som kan benyttes til konserter, er det også oppført en sti inn under kraftstasjonen.

— Her ser man hvordan turbinene gikk ned i en trakt, som ser ut som store trompeter i stål, der vannet ble ledet ut av turbinen.

Historisk

Kraftstasjonen startet turbinene i 1900, og var regionens første elektrisitetsverk. Siden kraftstasjonen ble lagt ned i 1957, har området vært avsperret med gjerder.

Et par hundre meter bortenfor ligger Paulen-fossen, den første i landet som staten fikk fallrettighetene til. Her ble Statkraft født.