I sommer ble søskenbarnet til Shwan Anwer Ali drept i et selvmordsangrep fra en IS-terrorist. Foto: Tore André Baardsen
Alf Holmelid var en av få ikke-kurdere som deltok i markeriingen på Torvet i Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen
Demonstrantene hadde med seg kurdiske flagg, bannere og bilder av barn som er på flukt fra Islamsk Stat. Foto: Tore André Baardsen

— Mange av oss har familie og venner som lever i konstant frykt for eller allerede er blitt utsatt for grusomme overgrep av IS (Islamsk Stat, red. anm.). Vi har dette arrangementet både for å vise støtte til vårt folk i Irak og Syria, men også for å vise vår takknemlighet overfor militærhjelp fra USA og humanitært hjelp fra Norge, sier Shwan Anwer Ali som har bodd i Kristiansand siden 2009. Han forteller at søskenbarnet hans ble drept da han tidlig i sommer dro tilbake til arbeidsplassen sin for å hjelpe de mange som var blitt skadet etter at IS hadde bombet stedet. Da kom det imidlertid en selvmordsbomber og sprengte seg selv midt i folkemengden. Shwan Anwer Alis 34 år gamle slektning ble alvorlig skadet, og døde på sykehus.

På Øvre Torv ble det fredag holdt appeller norsk og kurdisk. Den kurdiske nasjonalsangen ble sunget og det ble ett minutts stillhet for ofrene for IS sine herjinger.

Hiwa Kurdland i styret for Kurdisk forening i Sør Norge fortalte om hvordan styrker fra den Islamsk Stat har drept kurdiske menn og misbrukt kvinner og barn. Han håper at Norge og andre land fortsetter å støtte kurdernes kamp mot IS.

I en kort appell roste leder i Vest-Agder SV, Alf Holmelid, kurderne for å ha klart å ta vare på sin identitet til tross for at de er blitt skilt av flere landegrenser. Han lovet at partiet hans fortsatt skal arbeide for at Norge skal yte humanitær bistand til kurderne.