VENNESLA: Av 1802 grunnskoleelever fordelt på åtte skoler, har 243 spesialundervisning (13,5 %). Det er langt høyere enn landssnittet på 8,3 prosent. I Kristiansand har 7,3 prosent av elevene tilbud om spesialundervisning.

— Det er høye tall for Vennesla, ikke tvil om det. Vi bruker 25 millioner kroner på spesialundervisning, sier kommunalsjef for oppvekst, Kristin E. Robstad.

En annen, ikke ubetydelig utgiftspost er hvor mye penger Vennesla kommune bruker på grunnskole per innbygger i aldersgruppen 6-15 år. 93.789 kroner per elev er eksempelvis 2200 kroner mer sammenlignet med Kristiansand og over 13.000 kroner mer enn i Mandal.

HUNSFOSS SKOLE: Her, nær både hovedvei og jernbane (nede i bildet), ligger Hunsfoss barneskole. Skolens historie er lang. Den lå ikke her i starten, men ble flyttet og var fra 1911 en folkeskole. Foto: Frode Lindblom

Bruker langt mer enn andreDisse to faktorene understreket rådmann Svein Skisland som særlig kostnadskrevende da han orienterte om forslag til ny og mer kostnadseffektiv skolestruktur i Vennesla torsdag.

— Ifølgekostra-tall bruker vi vesentlig mer på skole enn våre nabokommuner i året påelevutgifter. Totalt sett bruker vi 1.23 millioner mer enn snittet iVest-Agder tilsvarende vårt elevgrunnlagog 24 millioner mer enn de gjør i Mandal, forklarer Skisland.

Årets skolebudsjett i Vennesla er på 150 millioner kroner.

I de fire alternativene rådmannen la fram, legges Hunsfoss skole ned i to. I det tredje blir Kvarstein skole et oppvekstsenter, mens samme skole legges ned i det fjerde alternativet.

Ifølge rådmannen er den billigste løsningen å legge ned Hunsfoss skole.

ORIENTERTE: Rådmann Svein Skisland la i går fram fire alternativer til ny skolestruktur i Vennesla. På hans høyre side sitter kommunalsjef oppvekst, Kristin E. Robstad. Foto: Frode Lindblom

Vil spare 15 millioner— Det gir mest innsparinger og er et alternativ som kan gjennomføres. Utfordringen er at en slik løsning på sikt vil gi oss kapasitetsproblemer. Vi kan spare 15 millioner på å legge ned Hunsfoss skole, og et salg av tomten er antydet å være på 10-12 millioner kroner, sier Svein Skisland. Han erkjenner også at en ombygging av Hunsfoss skole til barnehage for å dekke et stort, kommende behov, krever store investeringer.

Nå skal de fire alternativene ut på høring med frist 10. november. Endelig avgjørelse blir i kommunestyret 20. desember, da budsjett skal vedtas.

Velger politikerne å legge ned Hunsfoss skole, vil det skje allerede fra neste høst.

Tror på fortsatt drift

Rektor Frode Aarøe ramser opp mange gode argumenter for å bevare Hunsfoss skole.

— Vi har årlige vårkvelder, arrangerer høstdilt, støtter opp om TV-aksjonen, har tradisjon med elever som synger på Venneslastua og har ellers et godt samarbeid med kulturskolen, for å nevne noe. Skolen er verdt å bevare, og personlig tror jeg på fortsatt drift, sier Aarøe.