Hogstfelt: Hyttebrukerne har brukt mye tid på dugnad for å forskjønne området til sommeren, men nå er tomta full av avsagde stubber og nedfelte trær. Foto: Lars Hoen

SØGNE: Ansatte ved Kristiansand-bedriften Elkem har brukt mangfoldige dugnadstimer gjennom året på å klargjøre hyttetomta til sommerferien. Idyllen sprakk da naboen skal ha hoppet over gjerdet og felt noen titalls furutrær på eiendommen deres.

— Dette er frekkhet uten sidestykke. Her har vi brukt fritiden vår på å klargjøre hytta til sommeren, mens andre kapper ned skogen vår uten verken å spørre eller beklage, sier Sten Yngve Larsen.

Han er ansatt i Elkem og ferierer på hytta med familien. Nå ligger tømmer strødd utover tomta.

- Fortvilende

Funksjonærforeningen i Elkem eier en tomt med to hytter i idylliske Hummerviga, som de selv holder i stand og bytter på å bruke i ferien. Familiene som nå ferierer i skjærgården viser oss nedhogde furutrær som ligger hulter til bulter og sperrer atkomststien.

— Dette er fortvilende. Har du sett verre? Tomta vår er kraftig forringet. Det er sprøtt at noen går løs på andres skog for å få utsikt, sier Larsen.

Naboen som skal ha felt trærne har lagt ut sin hytte for salg på finn.no med en prisantydning på 5,9 millioner kroner. I annonsen reklameres det med "vidstrakt utsikt mot Søgnes vakre skjærgård og ut mot horisonten og havet". Trærne som er kappet var tidligere til hinder for denne utsikten.

Hundretusener i erstatning

Hytteeieren som hogde ned trærne svarer ikke på Fædrelandsvennens henvendelser. Vi har forsøkt å ringe over flere dager, men anropene blir avvist og tekstmeldinger blir ikke besvart. Vi har besøkt hytta uten å få intervju med hytteeieren. Hyttas andre eier viser til eieren som ikke svarer på henvendelsene.

Funksjonærforeningen i Elkem har politianmeldt forholdet og engasjert advokat. Advokaten forteller at foreningen kan forvente hundretusener av kroner i erstatning.

— Man må ta utgangspunkt i hvor mye det vil koste å beplante området på nytt, og om det i det hele tatt er mulig. Vi må få en vurdering fra en gartner, sier advokat Robin Aker Jakobsen i Simonsen advokatfirma i Kristiansand.

Han viser til en dom fra 2008, der en som hadde felt tre trær ulovlig måtte betale 80.000 kroner i erstatning.

— Det blir spennende å se om dommen kan gi en indikasjon på erstatningsnivået i denne aktuelle saken. Her dreier det seg om ganske mange trær og skaden er omfattende. Jeg vil tro at vi snakker om et erstatningsbeløp på ganske mange hundre tusen. Når en nabo river ned masse trær er det åpenbart at saken har høy alvorlighetsgrad, sier Jakobsen.

Ifølge advokaten og medlemmer av Funksjonærforeningen skal naboen ha tilstått forbrytelsen.

Lekeplass for generasjoner

Mellom de to hyttetomtene står et sammenhengende gjerde, så det er ikke tvil om hvor tomtegrensa går. Funksjonærforeningen har eid hyttetomta med de to hyttene siden 1954, og her har generasjoner med familier lekt i den gamle furuskogen.

— Vi følger rådene vi får fra advokaten og går videre med saken. Vi føler at vi er frarøvet en skog som har vært brukt av våre ansatte i generasjoner. Vi har mange gode minner fra dette stedet som nå er blitt rasert, sier Funksjonærforeningens hytteleder Elke Thisted.