KRISTIANSAND: — Det er urettferdig. Først brytes gratisprinsippet ved at vi må betale for turen. Deretter gjøres det verre ved at vi må betale for lærerne. Vi må nok regne med 1.000 til 2.000 ekstra per elev, sier Rikke Gregersen. Hun er leder av Elevorganisasjonen i Vest-Agder, og kjenner i tillegg problemstillingen fra sin egen klasse. Som elev ved dramalinjen på Vågsbygd videregående skole skal hun dra på en tradisjonsrik London-tur.

Elevene bestemmer

Både Elevorganisasjonen og Foreldreutvalget for grunnopplæringen reagerer kraftig på opplysningene som kom frem i Fædrelandsvennen onsdag. Fylkesrevisjonen i Vest-Agder har gått gjennom 112 skoleturer, der 36 av dem ikke var faglige nok til at skolen dekket utgiftene. Revisor peker på at ordninger med obligatoriske egenandeler er i strid med opplæringsloven. Ved 17 av turene måtte elevene i tillegg dekke lærernes utgifter til reise, opphold og diett gjennom dugnader eller egenandel. Revisjonen kaller dette prinsipielt feil. Det er Elevorganisasjonen helt enig i.

— Dette synes vi ikke noe om, sier Rikke Gregersen. Hun sier at det er klassen som får i oppgave å finne ut hvordan de skal betale for turen. De kan organisere dugnader eller betale alt av egen lomme. Dette legger ikke skoleledelsen seg opp i, ifølge elevlederen. Turen til London koster rundt 6.000 - 7.000 kroner per elev, og er noe elvene har gledet seg til siden de begynte på skolen.

— De som ikke har råd tør gjerne ikke å si i fra, sier hun. Gregersen mener skolene må ta mer ansvar for hvordan dugnader og slikt organiseres.

Kritiserer rektor

Rektor ved Vågsbygd videregående skole, Åse Lill Kimestad, svarte på kritikken fra Fylkesrevisjonen med å si at de ikke har råd til å organisere dette på en annen måte. Konsekvensen kan bli færre turer.

Leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen i Norge, Christopher Beckham, mener det er uholdbart at elever betaler for lærere som er med på skoletur.

— Det er altfor lettvint av rektor å svare dette, sier Christopher Beckham som er leder for Foreldreutvalget for grunnopplæringen i Norge. Deres organisasjon dekker grunnskolen og første del av videregående. De er imot egenbetaling av skoleturer, og mener praksisen med å betale for lærere gjør det enda mer uholdbart.

— Alle skjønner at ti elever ikke kan betale for to lærere, sier han. Beckham peker på at skoleturer ikke skal arrangeres for moroskyld, men være faglig begrunnet. Da er det skolens ansvar å dekke dette innenfor sine budsjetter, om de mener det er viktig.

— Hva med elevene og foreldrene som ikke har råd, blir de uglesett? spør han. Utvalgslederen holder fast på at skolen skal være gratis, og er glad for at Fylkesrevisjonen har pekt på dette i sin rapport og at det blir en politisk sak i Kristiansand.