bølger042.jpg Foto: Kjartan Bjelland
bølger013.jpg Foto: Kjartan Bjelland
bølger010.jpg Foto: Kjartan Bjelland
bølger007.jpg Foto: Kjartan Bjelland
bølger003.jpg Foto: Kjartan Bjelland
INFERNO: Sterk storm og med orkan i kastene. Havet var et eneste oppkok ved Lindesnes fyr i går ettermiddag. Foto: Roar Greipsland
PASSET PÅ: Fyrvokter Rolf Dybvik passet store deler av dagen på at folk ikke beveget seg ut på farlige områder ved Lindesnes fyr. Med orkan i kastene var det problematisk å bevege seg på selve fyrområdet. Foto: Roar Greipsland
SALTRÅK: På veien fra fyrområdet slo sjøvann og saltråk innover i strie strømmer. Foto: Roar Greipsland
orkan (7).jpg Foto: Roar Greipsland
orkan (6).jpg Foto: Roar Greipsland
orkan (3).jpg Foto: Roar Greipsland
orkan (2).jpg Foto: Roar Greipsland

– Dette er en av stormene som kommer til å sitte på netthinna en stund, sier fyrvokter Rolf Olav Dybvik på Lindesnes fyr.

Han er i ferd med å sende over dagens værobservasjoner til Meteorologisk institutt. En lang, vindfull dag er i ferd med å gå mot kveld.

– Det var litt rart. Klokken seks i går morges blåste det bare liten til stiv kuling. Men så tok det helt av. Klokken åtte var vinden oppe i sterk storm. Og der ble den liggende i lang tid, sier Dybvik.

Sjøvann i målebegeret

På dager som den i går, fylles fyrvokteren med en nesten barnslig iver. Finværsdager på et fyr i havgapet er vel og bra, men ingenting er som når naturkreftene viser seg fra sin villeste side.

SØKTE NØDHAVN: Skipet Firda bestemte seg for å søke nødhvan i Kristiansand på sin vei mot vest. Legg merke til at baugen er helt oppe av vannet. Foto: Kjartan Bjelland

– Først er det spenningen. Jeg lurer alltid på hvor vilt det kommer til å bli. Deretter kommer det fantastiske synet som utløses når vinden slår til for fullt. Jeg var oppe og målte nedbøren i ettermiddag. Det hadde falt 24 millimeter. Den smakte salt, for å si det sånn. Det meste av vannet er nok sjø som har slått over fyrboligen og havnet i målebegeret, sier Dybvik.

Orkan i kastene

Fyrvokteren anslår at de groveste bølgene var oppe i ti meter. På det verste blåste det orkan i kastene. Det vil si 41 meter i sekundet eller mer. Det eneste Dybvik savnet, var et par sikkelige kjempebølger, men fyrvokteren tror den sterke vinden tok luven av de største bølgetoppene.

– Stormer bringer ofte mange skuelystne ut til Lindesnes fyr. Men i dag tror jeg det var mange som snudde på parkeringsplassen. De orket rett og slett ikke å gå over den åpne plassen på vei opp til fyret.

Dybvik har vært fyrvokter på Lindesnes i snaue 39 år. Når uværet bringer folk ut til fyret, passer han på gjestene.

– Jeg ser til at ingen gjør noe dumt. De få som tok turen helt opp, fikk seg en fantastisk opplevelse, sier Dybvik.

Søkte nødhavn

Lenger vest, utenfor Kristiansand, var det flere skip som valgte å søke nødhvan på vei vestover.

– Vi har Visnes, Firda og Kongsvåg. Alle ligger i Kristiansand og venter på været, sier havneinspektør Kjell Salvesen ved Kristiansand havn.

Han sier det er ganske vanlig at skip velger å gå til havn når det blåser så kraftig.

– Alle disse skipene skal gå opp langs vestlandskysten. De bestemte seg vel for at nok var nok da de kom hit. Vi ligger jo ganske gunstig til i så måte, sier Kjell Salvesen.