ARENDAL: Voldsepisoden skjedde på et gatekjøkken utenfor utestedet Madam Reiersen på Tyholmen natt til 17. februar i år.

I dommen går det fram at 39-åringen var på byen med flere venninner. Senere på kvelden kom det tiltalte ekteparet til den samme restauranten.

I retten hevdet ekteparet at 39-åringen og venninnene var høyrøstet og at de av den grunn forlot utestedet. I retten ble det tilbakevist av 39-åringen som hevdet ekteparet måtte forlate restauranten fordi de opptrådte aggressivt og truende overfor andre gjester.

Presset seg fram i køen

Senere på kvelden ringte 39-åringen etter ektemannen som stakk til byen. Etter å ha vært ute på dans valgte de å stoppe for å spise nattmat.

På det aktuelle gatekjøkkenet dukket det nå dømte ekteparet opp. Ifølge offeret skal de ha presset seg fram i køen og opptrådt truende.

Drapstruet ekteparet

Helt uprovosert skal den 41 år gamle kvinnen ha plantet to knytteneveslag i ansiktet på 39-åringen. Voldskvinnen og ektemannen framsatte også grove drapstrusler overfor 39-åringen og hennes ektemann. Kvinnen truet 39-åringen med å knuse, slå, banke og drepe henne. Ektemannen ble truet med å bli skutt og drept.

Erklæringen fra legevakten viste at kvinnen ble påført sår på innsiden av leppen, hevelse og forstuelse i høyre kjeveledd.

— NN har i denne forbindelse bekreftet at hun hadde smerter i kjeven i flere uker etter hendelsen, og at hun fortsatt sliter med en følelse av at kjeven er "skjev", skriver tingrettsdommer Øyvind Strand i dommen.

Nær doblet straffen til mannen

Retten delte seg i et mindretall og et flertall når det skulle utmåles straff til kvinnen. Flertallet med meddommerne mente aktors påstand på 90 dagers fengsel var passende.

— Etter flertallets syn må det reageres strengt mot meningsløs voldsutøvelse i beruset tilstand på nattestid i sentrumsgater dersom man skal ha noe håp om å få bukt med et slikt alvorlig samfunnsproblem, skriver retten.

Rettens formann mente imidlertid at straffepåstanden var for streng og foreslo 60 dagers fengsel.

Når det gjaldt ektemannen mente imidlertid samtlige dommere at aktors forslag på 18 dagers fengsel var altfor mildt. Retten doblet nesten straffen og fastsatte den til 30 dager i stedet.

— Det er skjerpende at de alvorlige drapstruslene blir fremsatt mot NN og hennes mann etter at NN har vært utsatt for en alvorlig voldsepisode, som for den samlede rett fremstår som tilnærmet uprovosert og for øvrig helt meningsløs, skriver retten.

Retten mener det er straffeskjerpende at han ikke har tatt alvoret innover seg og at det ikke foreligger noen form for anger.

I tillegg til fengselsstraff må de to betale 3000 kroner i saksomkostninger.