KRISTIANSAND: I Vest-Agder ligger Høyre godt an til å få inn to på tinget. Ingunn Foss fra Lyngdal og Norunn Tveiten Benestad fra Kristiansand. I Aust satser nå partiet på det samme. De ønsker fire nye år for stortingsrepresentant Svein Harberg, og håper å få inn Lillesand-ordfører Arne Thomassen.

— Vi trenger bare dobbelt så mange stemmer som parti nummer tre, da får vi inn to også i Aust-Agder, sier Arne Thomassen. Det han da sier er at kampen om tredjemandatet i Aust står mellom Thomassen og Ingebjørg Godskesen (Frp). Høyre ønsker å vippe henne ut av Stortinget.

Vi møter fire kampklare og smørblide Høyre-kandidater på Quality på fylkesgrensen, nesten i nøytral sone. Sammen er kjønnsbalansen perfekt, men Høyre stiller med to kvinner på topp i Vest og to menn på topp i Aust.

Fire punkter

— Bakgrunnen for at vi sier at vi skal få inn fire er naturlig nok de gode meningsmålingene den siste tiden, sier Harberg, som innrømmer at det skyldes to ting. Høyres politikk og fokus på egne saker, samt en betydelig regjeringsslitasje for Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene.

Mens KrFs Kjell Ingolf Ropstad i et intervju med Fædrelandsvennen hadde ni klare punkter på hvilke sørlandssaker han mener de borgerlige bør jobbe sammen for både valgkampen og etter valget i september 2013, er de fire fra Høyre langt mindre konkrete.

— Vi har fire hovedsaker som vi lover at vi skal levere på, sier Harberg. - Det er samferdsel, utdanning, helse og politi.

Mer OPS

Lillesand-ordfører Arne Thomassen taler samferdselssektorens sak og delvis lover at en Høyre-dominert regjering skal komme i gang med firefelts E 18 mellom Arendal og Tvedestrand i 2015, og da gjerne som OPS-prosjekt. Lovnaden blir etter hvert moderert "til å jobbe for".

— Vi er opptatt av at det er Sørlandets tur, vi må bli tilgodesett på samferdselssektoren, mener Thomassen. Høyre støtter naturlig nok de samferdselskrav som landsdelen det siste året har frontet bredt. I tillegg til E 18 handler det om en rekke prosjekter på E 39, rv 9, ny tilførselsvei til Kjevik og bypakke Kristiansand.

— Regjeringen leverer på samferdsel og tilrettelegger for en økning på 45 prosent i neste fireårsperiode. Er det ikke vanskelig å overby dette?

— Vi overbyr ikke, sier Harberg som innrømmer at det er ikke sikkert bevilgningene til samferdsel blir vesentlig høyere med en Høyre-regjering. - Men vi skal bruke midlene mer effektivt og få mer vei for pengene.

Høyre vil stoppe den klattvise utbyggingen, partiet ønsker å bruke offentlig-privat samarbeid (OPS) mer, og vil opprette et samferdselsfond.

Sammenslåing

Svein Harberg sitter i utdanningskomiteen på Stortinget og snakker varmt om at Høyre vil satse på bedre læremiljø og dyktigere lærere. Mer til etterutdanning og strengere krav til lærerutdanningen.

— I tillegg må Universitetet i Agder (UiA) finansieres som et universitet, ikke som en høyskole. Det er uholdbart at UiA systematisk blir underfinansiert, sier Harberg.

— Støtter du en sammenslåing av UiA og Høgskolen i Telemark?

— Det blir litt gammeldags å tenke geografi, vi må tenkte nytt. Det kan være mer naturlig for UiA å samarbeide med Trondheim og universiteter i England enn å slå seg sammen med Telemark. Men Høyre har ikke tatt noe standpunkt rundt dette.

Må følge penger med

Helse er neste område Høyre vil prioritere, og da kommer kvinnene på banen. Lyngdal-ordfører Ingunn Foss er opptatt av at det nå må følge penger med de reformene som regjeringen gjennomfører, og nevner samhandlingsreformen som et eksempel.

— Hva vil dere gjøre med helseforetakene og for å sikre sykehusene i landsdelen?

— Vi må ta en grundig gjennomgang av foretakene og styringsformen, men vi ønsker jo en mer sentral styring av sykehusene, griper Harberg inn. Han og de øvrige er fullt klar over at her spriker de borgerlige mest. KrF ønsker lokale helseforetak tilbake, Frp og Godskesen det samme.

Krim-byen

Norunn Tveiten Benestad, som i dag sitter i bystyret i Kristiansand, innrømmer at hun fikk seg en overraskelse da de for noen dager siden møtte Agder-politiet. Da kom det fram at kun Oslo har flere kriminalsaker per innbygger enn Kristiansand.

— Det er viktig for oss å love trygge lokalsamfunn, jobbe forebyggende og ikke minst sørge for at politiet får nok ressurser, sier Benestad. Som en del av dette er hun og de øvrige opptatt av at Kristiansand må få storbymidler.

De fire er også opptatt av regionstruktur, større kommuner og vil utrede dette hvis de kommer i regjering. Og i den regjeringen ønsker de å være sammen med Frp, KrF og V. De ønsker en bredest mulig borgerlig regjering.

Statsministerposten

— Hvilke departementer er det viktig at Høyre får etter valget?

— Statsministeren er klart viktigst, sier Harberg. - Men det er viktig at vi får innenfor satsingsområdene våre som helse og utdanning. Finans er også viktig, kommunal og næring. Dette er ikke lett, nå har vi snart tatt alle, sier Harberg og ler.

— Hvilke kan ikke Frp få?

— Det tror jeg ikke vi skal si noe om, i respekt for de øvrige partier, sier Foss.

Men de uttaler seg gjerne om statsråder og statssekretærer fra Sørlandet. De skal det bli flere av i en borgerlig regjering.

— Vi har mange gode navn som Peter Gitmark, sier Harberg.

— Og ikke glem Johnny, sier Tveiten Benestad og sikter til John G. Bernander.