EVJE OG HORNNES: — Siden 2000 har vi aldri hatt underskudd å dekke inn. Vi har ikke måttet kutte men klart å videreføre driften. Økonomien er bedre enn på mange år. Her er vi heldig sammenlignet med andre kommuner, mener Hornnes.

— Det er gjort veldig mye bra i kommunen, og vi har klart å ta ting i riktig rekkefølge, kvitterer varaordfører Finn Bjørn Rørvik (H).

Lav lånegjeld

Kommunens lånegjeld er bare 148 millioner. Neste økes den til 155 millioner. Kommuner Evje og Hornnes sammenligner seg med (under 5000 innbyggere), viser en betydelig lavere lånegjeld per innbygger. I Evje er gjelden på 34.529 kroner, mens snittet i gruppen er 45.042 kroner.

— Det betyr kanskje at vi ikke har investert så mye som andre kommuner og forsøkt å holde gjelden nede. Det har også vært et ønske fra politikerne, sier økonomisjef Anne Sofie Hornnes.

— Det er ikke noe mål her i livet å ha mest mulig gjeld. Vi holder tunga rett i munnen. Vi har sett hva som har skjedd i kystkommunene og ønsker ikke å havne i den klemma selv, fremholder Finn Bjørn Rørvik (H).

Vedtok handlingsregel

I vår vedtok kommunestyret å innføre en handlingsregel for gjeld. I styringsverktøyet skal 15 prosent av alle investeringer være egenkapital.

— For det første vil vi ikke forgjelde oss, for det andre må vi som politikere evne å sette av midler til det vi ønsker å skape, forklarer Rørvik.

Modernisering og utbygging av Hornnes barneskole og ny barnehage er de tyngre investeringene i Evje og Hornnes de siste årene. Neste år skal Evjeheimen rehabiliteres, og om noen år skal ny flerbrukshall bygges. Rådmannen har uttalt at 2013 og 2015 blir hvileår.

Ti millioner fra Agder Energi

Økonomisjefen påpekte i budsjettforslaget politikerne ble presentert sist uke, at kommunene har lite i reserve. Det ble advart mot å ta av fond. Disposisjonsfondet er på 27,1 millioner. På inntektssiden budsjetterer Evje og Hornnes kommune med en inntekt fra Agder Energi på ti millioner neste år.

— Vi er akkurat i balanse med 2013-budsjettet. Det er få skjulte reserver. Dersom noe går galt, kan det bety at vi må ta fra fond. Vi har klart å sette av til fond de siste årene, så vi ønsker ikke å tære for mye av det, sier Anne Sofie Hornnes.

- Diskuterer ikke kunst

— Er Evje og Hornnes en litt gjerrig kommune?

— Nei, det tror jeg faktisk ikke. Vi prøver å utnytte pengene og gi best mulig tjenester. Vi diskuterer ikke kunst på kommunehuset her oppe, sier varaordfører Finn Bjørn Rørvik og sikter til rådhusdebatten i Kristiansand.