ÅSERAL: – Det verste jeg har opplevd, forteller Schlezinger, som driver Ljosland Fjellstoge, til Fædrelandsvennen.

Harepest og musepest er ikke samme sykdom, men begge oppstår i år med mye gnagere og begge kan gjøre deg alvorlig syk. Begge smitter på Sørlandet for tiden.

Rammes hardt

– Det er ikke snakk om stort omfang, men for dem som rammes, er det tøft, sier smittevernoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.

Harepesten fører til sår som ikke vil gro og hovne lymfer pluss en influensalignende tilstand. Den er bakteriell og kan behandles med antibiotika. Musepest er en virussykdom som er vanskelig å behandle. Den gir også en influensalignende tilstand, men kan også gi nyresvikt.

42 i feber– Jeg fikk feber like før jul i fjor, men ventet med å gå til lege. Trodde jeg hadde influensa. Natt til lille julaften nådde feberen 42 grader – og jeg hallusinerte. Julaften var jeg bedre og gjennomførte feiringen. Så ble jeg verre, forteller Mikael Flatebø Schlezinger.

Han ble sendt til sykehus. Legene tok masse prøver, men strevde med å finne ut hva som var galt. Mikael ble dårligere.

Muselort

– Til slutt åpnet de meg. For sikkerhets skyld fjernet de blindtarmen. Men jeg ble ikke bedre. Legene fortsatte med å slå opp i bøker og på internett. Jeg husker at jeg fortalte at jeg hadde feid i rom med mye museskitt. Etter hvert fant de sammenhengen, forteller han.

Mikael Flatebø Schlezinger ble fire dager på sykehus. Hjemme på Ljosland ble han liggende i tre uker i sengen – nesten hele tiden sov han.

– Jeg har aldri vært så trøtt og slapp. Jeg måtte drikke mye for å få nyrene til å virke igjen. Gradvis ble jeg bedre. I vinter følte jeg meg også slapp. Det har tatt tid å komme tilbake til normal energi, sier han.

Advarer

Mikael Flatebø Schlezinger hadde som de fleste andre, nesten ikke hørt om musepest før han ble syk. Nå advarer han mot å puste inn muselort – og ha kontakt med døde gnagere.

(Debattmulighet fjernet pga. usaklige innlegg.)