Thomas Tveit måtte trå til som jordmor da han var ute på vekterrunden sin i Dyreparken natt til torsdag. Bildet er tatt i forbindelse med en lamming han var med på i påska. FOTO: Privat.

KRISTIANSAND: Rundt klokken 02.00 natt til torsdag gikk Securitas-vekter Thomas Tveit (26) sin runde i Dyreparken.– Jeg gikk den vanlige runden da jeg så at den ene sauen akkurat hadde født et lam. Sauen var fremdeles ganske tykk, og jeg skjønte derfor at det var ett lam til på vei, forteller Thomas Tveit til fvn.no.

Han varslet derfor Dyreparkens bakvakt, som sa at han måtte ringe til dyrepasser Hilde Strædet. Hun lå hjemme og sov da hun fikk telefonen, og ba Tveit om å se situasjonen litt an.

– Jeg hadde jobbet sent den kvelden, og hadde egentlig ikke så veldig lyst til å ut der mitt på natten. Jeg ba han derfor om å følge med på om det var et bein som kom ut først, forteller Strædet til fvn.no.

Komplikasjoner

Kort tid etterpå ringte Securitas-vekteren henne opp igjen.

– Jeg så at lammet kom litt feil ut, og siden dette kan føre til litt komplikasjoner så følte jeg at det var best å varsle henne, forteller han.

– Han sa at det var et hode som kom først. Dette er noe som kan føre til komplikasjoner. Jeg spurte derfor om han kunne dytte hodet inn igjen, og få tak i et bein, sier Strædet.

Samtidig sto hun opp av senga, og fikk på seg klærne i en fart.

– Han er jo ingen dyrepasser, så det var sikkert ikke lett for han å få den beskjeden. Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg ut dit, sier Strædet.

Måtte dra lammet ut

Men da hun kom ut like før klokken 03.00 var fødselen allerede over, og alt sto bra til med de involverte.

– Jeg måtte dra lammet ut, men for min del gjorde det ikke så mye, forteller Thomas.

Han har nemlig vært med på lamming før.

– Men aldri alene, så det var litt annerledes å måtte gjøre alt selv.

Strædet skryter av jobben som Tveit gjorde.

– Han hadde faktisk klart å få den ut, og alle de involverte så friske og fine ut. Når man ser at hodet kommer først er det litt viktig at det blir gjort noe med en gang, og han vekteren gjorde en kjempegod jobb, sier hun.

Oppkalt etter jordmoren

Tvillingparet, en gutt og en jente, blir nå oppklart etter vekteren.

– De skal hete Thomas og Tomine, forteller dyrepasseren.

Vekteren skal i dag tilbake til Dyreparken for en offisiell hilseseremoni.

– Men det blir ikke første gang jeg ser lammene igjen. Jeg gikk jo runden min i Dyreparken i natt også, og da tok jeg meg en tur innom for å se hvordan det sto til, sier Tveit.

Han betegner opplevelsen som en litt annerledes natt på jobben, men fastslår at det hele var veldig gøy.

– Så får jeg bare leve med at kollegene mine mobbet meg litt på morgenen med at jeg luktet vondt, sier han.