KRISTIANSAND: — Når rettsaken starter i september vil min klient vil erklære seg ikke skyldig, sier forsvarsadvokat Carl Bore til fvn.no.

Forsvarsadvokat Carl Bore. Foto: Scanpix

Tre år siden

Det er i dag tre år siden politiet fant 22,4 kilo kokain i bagasjen til tre norske kvinner, deriblant den 21 år gamle kvinnen fra Høvåg i Lillesand. De tre venninnene ble umiddelbart arrestert på flyplassen Cochabamba i Bolivia, mistenkt for narkotikasmugling. Kvinnene var da 17, 18 og 21 år gamle.

Lillesandskvinnen har hele tiden hevdet sin uskyld og sagt at hun ble lurt inn i saken av sine to venninner. Hun har under etterforskningen og rettssaken i Bolivia framholdt at hun trodde at hun skulle på tur til Spania for å male hus. Først da hun kom til Gardermoen ble det klart at turen gikk til Bolivia, har hun forklart.

— Smuglingsforsøket skjedde ved misbruk av vennskapet til min klient, som skulle brukes som intetanende kurér, sier Bore til fvn.no.

Rømte hjem til Norge

Etter to års opphold i boliviansk fengsel og en utsettelse av rettssaken i Bolivia i desember 2009, rømte 21-åringen landet i 2010 etter en midlertidig løslatelse. Da hadde hun endret etternavnet sitt og fått utstedt nytt pass.

Familien til 21-åringen uttalte da at de ikke hadde tiltro til at datteren deres ville få en rettferdig behandling i det bolivianske rettssystemet. Advokaten påpeker at det i løpet av de siste to årene ikke er kommet fram nye beviser i saken.

21-åringen meldte selv fra til politiet om sin ankomst til Norge. I ettertid har hun ifølge advokaten forsøkt å leve et så normalt liv som mulig og tatt fatt på studiene igjen i påvente av rettsaken, som starter 5. september i Oslo tingrett i år. Da satser advokaten på frifinnelse i saken.

Frifinnelse

— Etter en gjennomgang av saken i sin fulle bredde forventer vi at vår klient frifinnes fra tiltalen i saken, sier Bore til fvn.no.

Han mener hans klients eneste feil var at hun trodde godt om sine venninner.

— Den gang var hun 18 år og det falt henne ikke inn at venninnene kunne bedrive noe ulovlig. Det er ikke straffbart, sier Bore.

Han påpeker at hans klient på alle måter har samarbeidet med både bolivianske og norske myndigheter i sakens forbindelse.

— Men det levnes hun liten ære for, sier han.

I april i fjor ble Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen dømt til fengsel i 13 år i Bolivia for smuglingsforsøket. De to soner fortsatt dommen i Bolivia.

COCHABAMBA, BOLIVIA: Den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, med de beslaglagte koffertene til de tre norske jentene i kokainsmuglersaken. Han er nå selv tatt, mistenkt for narkotikasmugling. FOTO: Scanpix Foto: Scanpix/arkivfoto