I en fersk undersøkelse svarer 26,4 prosent ja på spørsmålet om de drikker alkohol for å slappe av i julestresset. Organisasjonen Av-og-til, som står bak undersøkelsen, er bekymret over resultatet.

— Det kan være flere enn bare oss selv som blir berørt når vi drikker. Barna merker at de voksne forandrer seg og for en del barn er alkoholbruk en kime til usikkerhet. Det er den viktigste grunnen til å være forsiktig, sier kommunikasjonsrådgiver Trude E. Gaare i Av-og-til.

Hun opplyser at desember er den måneden i året hvor nordmenn drikker mest. På bakgrunn av dette har Av-og-til stilt en rekke spørsmål om alkoholbruk og holdninger.

- En bjørnetjeneste

Gaare mener at alkoholbruk for å redusere stress virker mot sin hensikt.

— Å bruke alkohol til å slappe av er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Vi kan kjenne at vi blir roligere, men effekten er egentlig motsatt. Du sover mer urolig og kan oppleve økt stress dagen etter fordi kroppen jobber med å kvitte seg med alkoholen, sier Gaare.

Flere drikker i Vest-Agder

Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom fylkene. I Vest-Agder svarer 31 prosent ja, mens det i Aust-Agder kun er 21 prosent som sier at de bruker alkohol for å døyve julestress.

— En så stor forskjell gir en klar indikasjon på at det er en reell forskjell mellom de to fylkene. Men verken Aust-Agder eller Vest-Agder skiller seg veldig ut i forhold til landsgjennomsnittet, sier Gaare.

Undersøkelsen er gjennomført av meningsmålingsbyrået Ipsos/MMI på oppdrag for Av-og-til. Totalt har 1954 personer svart. 94 av disse kommer fra Vest-Agder, mens 115 kommer fra Aust-Agder. Ifølge Gaare har Ipsos/MMI opplyst at dette er nok til å kunne gi et representativt resultat på fylkesnivå.

— Er det bekymringsfullt uansett hvor mye eller lite man drikker?

— Det er veldig alvorlig dersom man må bruke fem enheter for å klare å slappe av. Vi tåler jo forskjellig, men det er viktig å ha i mente at alkohol ikke er noen god problemløser. Dersom man ikke klarer å slappe av uten å bruke alkohol bør man tenke seg om, mener Gaare.

- Bør trene på å ikke bruke alkohol

Hun får støtte av stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap), som synes det er betenkelig at alkohol får så stor plass når det gjelder å regulere stressnivået.

— Det er bekymringsfullt dersom man venner seg til å bruke alkohol for å dempe stressnivået. Er man ofte stresset kan dette øke konsumet. Derfor er det viktig at folk er bevisste på alkoholbruken sin. I noen situasjoner mener jeg man bør trene på ikke å bruke alkohol, sier Henriksen.

Hun viser til at alkohol er avhengighetsskapende og at skadevirkningene koster samfunnet flere hundre millioner kroner.

— Hva tenker du om forskjellen mellom Aust- og Vest-Agder?

— Det er bra for Aust-Agder. Jeg kan ikke gå god for denne undersøkelsen, men alle tall som peker nedover er jo bra. Årsaken til forskjellen har jeg ikke forutsetninger til å svare på. Det blir bare spekulasjoner, sier Henriksen.