MANDAL: – Vi ble helt sjokkerte over at vi gikk på en virkelig bamse. Det sier Betty Døble (50). Sammen med ektemannen Odd Arnfinn Døble (52) ble de søndag, sammen med sju andre, hentet av et Sea King-helikopter, etter å ha møtt en bjørn i Åseralsheiene.

– Jeg har drømt om bjørn i hele natt, sier Odd Arnfinn. Vi møter ekteparet fra Lindesnes på brygga i Mandal. Fra lørdag til søndag overnattet de på Gaukhei turisthytte sammen med et vennepar. Søndag gikk turen hjemover igjen mot Ljosland, i strålende solskinn.

Ble observert

– Etter rundt to timers gange delte turistløypa seg, og vi gikk mot Bergheii, forteller Betty. Bergheii ligger rundt en kilometer nord for Pytten. De to parene gikk på toppen av fjellet, langs turistløypa, da de oppdaget noe brunt som lå et par hundre meter lenger fremme, bak en stein.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TRYGGE: Betty og Odd Arnfinn Døble ble søndag reddet fra en bjørn i Åseralsheiene. Her er de trygt plassert i tresnekka si, som ironisk nok har navnet "Bjørnen". (FOTO: TORMOD FLEM VEGGE) Foto: Tormod Flem Vegge

Slappet av

– Først trodde vi at det var folk. Men så tok vi fram kikkerten for å kunne se tydeligere. Da så vi et typisk bjørnehode og en snute: Bjørnen lå og observerte oss. Heldigvis var det motvind, så den kunne ikke lukte oss, forteller Odd Arnfinn. Alle de fire i reisefølget måtte ta en ekstra titt i kikkerten, for å tro at det var en ekte bjørn de så.

Beveget seg

– Vi studerte bamsen imellom fem og ti minutter. Da så vi at den beveget på en labb, akkurat som om denne ville reise seg opp. Nå kommer den etter oss, tenkte vi, sier Betty. De to ekteparene gjorde helomvending og satte kursen tilbake mot Gaukhei.

Hentet en stein

– Det var ingen gjemmesteder, så jeg tok en stein i hånda, forteller Odd Arnfinn.

– Så du var klar til å forsvare deg?

– Vi hadde, for sikkerhets skyld, også med oss to nødbluss, for vi hadde hørt at det kunne være en bjørn i Åseral, forteller Odd Arnfinn. På vei tilbake møtte ekteparene to jenter i 20-årsalderen og ei mor med to 13-åringer. Alle de ni returnerte til neste fjelltopp, 500 meter unna bjørnen. Der ringte de politiet for å rådføre seg. De holdt hele tiden vakt, for å se om bjørnen var etter dem.

Så kom helikopeteret.

Reddet av helikopter

Politiet besluttet å sende et Sea King-redningshelikopter fra Sola til stedet.

– Det var en stor lettelse, for vi følte at bjørnen var veldig nærme. Det var ingen annen vei tilbake til Ljosland enn der bjørnen lå, sier Betty.

– Vi har en flott natur i Norge. Og det var jo på en måte en flott opplevelse å se bjørnen, fortsetter hun.

– Neste gang tar jeg med hagla, bare for å skremme bjørnen hvis den dukker opp igjen, påpeker Odd Arnfinn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HANNBJØRN: Petter Hermansen i Statens Naturoppsyn i Bykle regner med at det dreier seg om en hannbjørn på streif som turgåerne gikk på i helga (Arkivfoto)

– Hadde neppe angrepet folk

– Gi lyd fra dere og gjør bjørnen oppmerksom på at det er folk i nærheten!

Det er rådet fra Petter Hermansen i Statens Naturoppsyn i Bykle til folk som måtte støte på bjørn i fjellet.

Hermansen vil ikke kritisere turgåerne som ble hentet ut av Åserals-fjellet med helikopter etter at de hadde gått på bjørn mellom Pytten og Gaukhei. Men den erfarne naturmannen tror ikke at faren var stor for at bjørnen ville angripe dem.

– Men det er ikke rart at folk blir skremt når de plutselig går på en bjørn, sier Hermansen som regner med at det dreier seg om en enkelt hannbjørn på streif som nå befinner seg i området Åseral-Bygland.

– Når det dukker opp bjørn i dette området der det tradisjonelt ikke skal være bjørn, kan vi regne med at det er en hannbjørn som streifer rundt, sier Hermansen som er opptatt av at folk ikke må la seg skremme fra å dra til fjells på tur, på jakt eller for å finne molter.

– En bjørn som støter på folk vil forsvinne når den blir oppmerksom på at de er i nærheten, sier Hermansen. Farlig blir det først dersom den er skadeskutt eller det dreier seg om en binne med unge.

Han oppfordrer folk til å melde fra dersom de observerer bjørn i området eller de støter på sau som er skadet eller drept.

– Kan det bli aktuelt å gi fellingstillatelse på denne bjørnen?

– Hadde den holdt seg i Åseral, så kunne den vært felt. I Aust-Agder er det ikke fellingstillatelse, så det er en sak for fylkesmannen, sier Petter Hermansen i Statens Naturoppsyn i Bykle som har ansvaret for oppsynet i indre Agder.