KRISTIANSAND: Det er Kristiansand tingrett som har dømt mannen i slutten av 30-årene til fengselsstraff i to år og ni måneder. Aktors påstand var fengsel i tre år.

Mannen ble funnet skyldig i gjennom en periode på tre år å ha utøvd grov vold mot familien, kommet med drapstrusler, og i sammenheng opptrådt på en slik måte at retten mener det er en vedvarende form for mishandling. Ved et tilfelle havnet kona på legevakta etter å ha blitt slått og mishandlet. På legevakta fortalte hun at hun hadde snublet i en hageslange, og til andre ble det fortalt at hun hadde veltet på sykkel. Den reelle årsaken var vold fra ektemannen.

I familiens hjem ble det lagt begrensninger på bevegelsesfriheten. Mobiltelefoner ble knust. Det ble heller ikke gitt tillatelser til at familiemedlemmer kunne ringe til Irak.

Fengslet tre ganger

Underveis i etterforskningen er den domfelte varetektsfengslet tre ganger. Flere familiemedlemmer har trukket tilbake sine politiforklaringer. Bare ett av barna har hele tiden stått fast ved sin forklaring, og fastholdt også den i retten.

I begrunnelsen for straffeutmålingen skriver retten at "det er videre skjerpende at tiltalte har fortsatt sin adferd etter han har vært pågrepet og varetektsfengslet to ganger. I skjerpende retning er det også sett hen til at mishandlingen er skjedd i hjemmet, hvor ektefelle og barn har et særlig krav på trygghet, og at volden overfor den enkelte fornærmede til dels har skjedd i påsyn av andre.

Livskvaliteten påvirket

Retten legger til grunn at adferden har hatt stor innvirkning på livskvaliteten til hans kone og de to barna, samtidig som den har et stort skadepotensiale i forhold til psykososiale skader. Det vises herunder til at skole og barnevern har opplyst om at barna har hatt konsentrasjons— og tilpasningsvansker. I forhold til det ene barnet vises særlig at hun har søvnproblemer og mareritt".

Den domfelte familiefaren må betale den ene datteren 90.000 kroner i oppreisningserstatning.