KRISTIANSAND: — Enkelte politikere er overhodet ikke redelige, hevder leder av kontrollkomiteen Vidar Kleppe (Dem). Han sikter til oppslaget i Fædrelandsvennen lørdag der gruppelederne i bystyret ble spurt om de hadde bevilget penger til organisasjoner som ikke har søkt. Blant dem som sa at de ikke hadde vært med på det, var Halvor Fjermeros (Rødt) og Hans Petter Horve fra Miljøpartiet de Grønne.

- Dårlig hukommelse

— De har dårlig hukommelse, sier Kleppe. Han har funnet fram budsjettforliket fra 2008 der de to politikerne var en del av flertallet. I dette budsjettet lå det 150.000 kroner til Forum for tro og livssyn og 200.000 kroner til Ungdommen sammen for byen.

— Dette er gode prosjekter som vi har fått mye igjen for, men de hadde altså ikke søkt gjennom administrasjonen, slik revisjonsrapporten kritiserer, sier Kleppe.

Fædrelandsvennen avdekket i februar at Kristiansand deler ut langt mer støtte direkte gjennom politikerne enn gjennom åpne støtteordninger med kjente søkekriterier. I forrige uke kom en revisjonsrapport som mener systemet svekker tilliten til lokaldemokratiet.

- Ikke det samme

Hans Petter Horve er ikke enige i at de er en del av denne kulturen, selv om de stemte for et budsjettforslag.

— Jeg mener det har vært en del humbug i kommunen, der organisasjoner har fått lovnader direkte fra partier. I budsjettforliket fra 2008 var det annerledes. Da hadde vi et budsjett å forholde oss til, og måtte stemme for eller imot det, sier Horve.

Halvor Fjermeros husket i farten ikke budsjettvedtaket fra 2008. — Vi har nok ukritisk vært en del av en slik kultur i det vedtaket, selv om det ikke var vårt forslag. Men jeg mener at vi må få en mer formell søknadsvei i Kristiansand, slik at alle søker på like vilkår, sier Fjermeros.