Dette kjøkkenet ble ødelagt av en granat.
Nyåpnede Kyeshero Hospital tar imot krigsvoldtatte kvinner.

KRISTIANSAND: — For oss er dette en desperat situasjon og vi kommer til å trenge hjelp for å bistå våre folk der nede. Vi trenger økt bistand for å hjelpe barnehjemmet og folkene rundt det, sier Marit Toppe Berg, som er kommunikasjonsleder i JOIN good forces.

Dagen etter hjelpeorganisasjonen åpnet sitt nye sykehus i byen Goma måtte de evakuere på grunn av kamphandlinger utenfor den kongolesiske byen. Etter en dramatisk flukt kom Berg, og seks andre nordmenn, hjem mandag.— Vi har tett kontakt med våre folk i Goma og er oppdatert om hva som skjer. I dag har vi fått melding om at situasjonen er rolig inne i selve byen, sier Berg.

Truffet av granat

De to sykehusene, som heter Kyeshero Hospital og Heal Africa, har ikke fått skader i kamphandlingene. Kjøkkenhuset ved det norskeide barnehjemmet ble imidlertid truffet av en granat tirsdag kveld.

Marit Toppe Berg.

— Det er skremmende for de mellom 150 og 180 barna som bor der. I tillegg er det krigsvoldtatte kvinner på mottakssenteret der, forteller kommunikasjonslederen.Både sykehusene og barnehjemmet står nå klare til å ta imot flere som følger av kampene. Barn som kommer bort fra foreldrene under flukt, mindreårige sin mister foreldrene i kamphandlinger og voldtatte kvinner får hjelp av den norske organisasjonen.

Trenger utstyr

— Det rapporteres om mange hardt skadde som allerede er kommet til de to sykehusene, opplyser Berg, og legger til at de nå trenger hjelp.

To av hennes kollegaer skal i møte med departementet i Oslo for å høre om det er mulig å få økonomisk bistand. Det norske utenriksdepartement (UD) bevilget 54 millioner kroner til JOIN til bygging av Kyeshero sykehuset.— Våre folk er på plass, men trenger ekstra utstyr for å kunne hjelpe. Vi har hatt folk inne i byen for å snakke med dem, og danne seg et bilde av hva det er behov for, sier Berg onsdag.

Redde

Det er ikke aktuelt for noen av de norske representantene å reise ned nå, men de snakker og sender daglig meldinger med sine kongolesiske samarbeidspartnere.

— De er redde og ber om forbønn, forteller kommunikasjonslederen.

Hun håper inderlig at krigshandlingene vil avta.

— Vi håper at kampene utenfor byen vil roe seg ytterligere ned. Det er kun et håp, og ting ser ikke bra ut, kommenterer Berg.

Harde kamper

Hun legger til at nabobyen Sake er nå også under M23 sin kontroll, og at det foregår harde kamper i dette området.

— Noe av våre mottakssentre for voldtatte kvinner ligger også i dette området og vi er sterkt bekymret for våre feltarbeidere, sier Berg til Fædrelandsvennen,