KRISTIANSAND: — Det er jo helt hårreisende! Det ser jo ut som en scene i fra Beijing i Kina. Dette er det verste eksempelet på sikring jeg har sett, sier kjørelærer Einar Austenå ved Ufo trafikkskole.

Det var lørdag ettermiddag at fvn.nos egen journalist Kjetil Reite kom over den noe uvanlige scooterturen like nord for Sødal i Kristiansand kommune.

Austenå driver blant annet med mopedopplæring av ungdom. Han opplyser at en scooter kan ha en nyttelast på opp til 90 kilo, men det er en forutsetnig at lasten er forsvarlig sikret.

— Reglene sier at det er førerens ansvar å sikre lasten på en forsvarlig måte. Det innebærer blant annet at man skal ha fri sikt, og man skal forsikre seg om at lasten ikke kan forskyve seg i noen retninger. I dette tilfellet er det åpenbart at lasten ikke er forsvarlig sikret, sier Austenå.

Mopedlæreren er ikke i tvil om at føreren ville fått en kraftig reaksjon av lovens håndhevere dersom han hadde blitt stoppet.

— Da hadde det gått galt ja. Føreren hadde ganske sikkert blitt fratatt førerkortet, mener Austenå.,

Austenå opplyser at tillatt nyttevekt står oppført i vognkortet på kjøretøyet, men han legger til at også volum på lasten vil spille inn. Blant annet for å sikre at man har fri sikt.

— Det største problemet for sjåføren oppstår i det øyeblikket han eventuelt mister lasten. For ikke å snakke om hvis han skader noen medtrafikanter. Da sliter han noe sinnsykt, sier Austenå.

// Har du et trafikktips? Send mms/sms til 03811 eller ring 03811