KRISTIANSAND: Det var etter at tilbudet om rituell omskjæring av budsjettmessige årsaker falt bort ved Sørlandet sykehus, at Det muslimske trossamfunnet i Agder leide inn den dansk-palestinske kirurgen Said Ahmed El-Batran fra Aabenraa i Danmark. Fra et kontorlokale i Kristiansand som trossamfunnet leide av Kristiansand kommune, foretok legen inngrepet på 20 muslimske gutter.

Visste ikke

Lørdag meldte Dagsrevyen at den utenlandske legen hadde vært i det danske helsetilsynets søkelys. Talsmann for det muslimske trossamfunnet i Agder, Athi Da, sier til NRK at de ikke var kjent med dette. Trossamfunnet hadde imidlertid forsikret seg om at legen var godkjent av norske helsemyndigheter.

Fylkeslegen i Vest-Agder er bekymret for masseomskjæringen som organiseres av innleide leger i ordinære kontorlokaler, og har meldt saken til helsetilsynet. Assisterende fylkeslege Geir Stangeland sier til Dagsrevyen at de ikke hadde noe grunnlag for å stoppe legens virksomhet fordi han nærmest automatisk hadde fått overfør sin danske autorisasjon til Norge.

Holdt hemmelig

Said Ahmed El-Batran er overlege og spesialist i kirurgi ved offentlige Kirurgisk klinikk i en dansk kommune, samtidig som han har en privat klinikk. Konfrontert med de alvorlige advarslene fra det danske helsetilsynet hevder han overfor Danmarks Radio at disse ble gitt på feilaktig grunnlag og at det derfor ikke var relevant å informere norske helsemyndigheter om dette.

Da legen i fjor var i Kristiansand for å utføre omskjæringen av de muslimske guttene, innrømmet han overfor Fædrelandsvennen at i inngrepene helst burde vært utført på sykehus. Han viste imidlertid til at omskjæring er viktig handling for muslimer, og at det er politikerne som bestemmer om dette skal tilbys ved offentlige sykehus. Situasjonen er den samme i Sverige og Finland og derfor reiste han også dit. Han kunne også fortelle at han vurderte å opprette en filial av sin danske private klinikk på Sørlandet.