KRISTIANSAND: — Vest-Agder har den høyeste baksmellen av samtlige fylker i Skatt Sør, sier underdirektør og kommunikasjonsansvarlig i Skatt Sør, Kjell Runar Wendel.

Skatt Sør innbefatter begge Agder-fylkene, samt Buskerud, Telemark og Vestfold.

Foreløpige tall

Wendel understreker at tallene som sendes ut nå, er et foreløpig oppgjør. Man vil ikke ha endelige tall klare før etter at den enkelte skatteyter har gitt tilbakemelding om hvilke fratrekk vedkommende mener å ha krav på.

Landsgjennomsnittet er en baksmell på om lag 14.500 kroner.

— Jeg har ingen forklaring på hvorfor vest-egdene får en høyere baksmell enn andre, men det som nå er viktig er at folk sjekker oppgjøret sitt nøye, og får med alle fratrekk man har krav på, sier Wendel.

Flertallet får penger tilbake

Wendel sier likevel at flertallet av skatteyterne i Vest-Agder vil kunne puste lettet ut. Mens 26.000 vest-egder ifølge Wendel får baksmell, får 83.000 innbyggere penger igjen. Her er gjennomsnittssummen 11.500 kroner.

— Totaloppgjøret er nok kanskje bedre enn fryktet. Vi var redd enda flere ville få baksmell, ettersom vi særlig i siste del av 2009 hadde rekordlav rente. Mitt inntrykk er at mange har vært flinke til å be arbeidsgiver trekke mer enn skattekortet tilsier, sier Wendel.

Må vente til over påske

For å unngå at selvangivelsen blir liggende å vente i overfylte postkasser i påskemodus, avventer Skatt Sør utsendelsen av de fysiske papirer til uka etter påske.

— Men allerede i dag, 23.mars, kan alle som vil sjekke sin skatt på nettet, sier Wendel.