KRISTIANSAND: — Vi jobber med folk, og når vi ikke jobber lenger så må jo folk merke det.

Applausen satt løst da streikeleder Kolbjørg Ødegård i utdanningsforbundet stod på talerstolen. Hun hadde tatt turen til Kristiansand fra Oslo for å mane medlemmene i UNIO til fortsatt kamp.

— De sier kravet blir for kostbart. Men mange kvinnfolk koster mye fordi vi har så dårlig lønn fra før, sa Ødegård og høstet mer applaus.

Streikeledelsen i Oslo har også fått med seg at det har vært et turbulent forhold mellom de streikende sykepleierne og ledelsen ved Sørlandet sykehus.

— Det er rett og slett uverdig når streikende som har fått innvilget dispensasjon kommer på jobb og bare blir sendt hjem igjen fordi det er hentet inn folk til å erstatte dem. Jeg har vært streikeleder flere ganger, men aldri opplevd noe slikt. Nå har jeg hørt at dialogen er blitt noe bedre, men dette er ikke å følge spillereglene, sier Ødegård.

Sykepleiere og pedagoger stod side om side med plakater som krevde likelønn og sentrale forhandlinger. Arbeidsgiversiden fikk gjennomgå i både toner og ord. Sanger Jens Olai Justvik var hentet inn for anledningen. Han fremførte kjente operanumre med streikeaktuell tekst.

Etter det 45 minutter lange streikemøtet marsjerte rundt 1500 UNIO-medlemmer bak Kristiansand janitsjar for å markere at de er villige til å gå langt for å få gjennomslag for kravene sine.

KVINNER KOSTER: Kolbjørg Ødegård fra utdanningsforbundet sentralt forklarte at det er dyrt å heve lønnen til kvinner når de tjener så lite fra før. Foto: Tore Andre Baardsen
SANG: Jens Olai Justvik sang for de streikende på Torvet. Foto: Tore Andre Baardsen
Streikende Unio-medlemmer samlet på Torvet i Kristiansand Foto: Tore Andre Baardsen