KRISTIANSAND: — Det har vært mye snakk om ranet i natt, og ranet i forrige uke. Slike episoder skaper jo en del uttrygghet og frustrasjon blant sjåførene siden det er kolleger som blir ranet, sier Jarle Johnsen til fvn.no.

Trygghet for sjåfører og passasjerer

I formiddag var han på verksted og fikk montert et kamera i en av drosjene sine.

— Jeg er veldig glad for at det første kameraet nå er på plass. Dette er noe vi har jobbet lenge med, og det er viktig å understreke at kameraet ikke kommer på plass på grunn av ranet i går eller i forrige uke. Det er bare tilfeldig at det har falt seg slik. Vi jobber nemlig aktivt med å trygge arbeidsplassen til sjåførene og passasjerene våre, forteller han.

For overvåkningskameraet er ikke bare for sjåførene sin skyld, det skal også være med på å gjøre drosjeturen tryggere for kundene.

— Og i drosjer hvor det er kameraovervåkning, vil dette være tydelig merket. Så da kan publikum selv velge om de vil ta en drosje med kamera i, men jeg tror de fleste vil sette pris på dette, sier Johnsen.

Johnsen og hans familie eier ytterligere ni drosjer som kjører for Agder Taxi. De er nå i full gang med å installere kamera i samtlige. Han håper at kollegene vil følge hans eksempel.

— Jeg er egentlig relativt trygg på at alle de andre drosjeeierne også kommer til å installere overvåkningskamera etter hvert, spesielt med tanke på de nylige ranene.

Politiet

En av grunnene til at det har tatt Agder Taxi så lang tid å få på plass overvåkningskameraer i drosjene, er at det er mye som må på plass med tanke på personvern og teknikk.

— Det er viktig å presisere at det kun er serviceverkstedet, på oppfordring fra politiet, som kan gå inn og hente ut bildene fra kameraet. Verken eier eller sjåfør av drosjen har tilgang til disse. Så dette er ikke noe vi tar med oss hjem og kikker på.

I Taxi Sør har man ifølge daglig leder i selskapet, Jan Aage Sletten, hatt overvåkningskamera i noen biler i seks – syv år nå.

— Vi har et antall biler som vi har installert kamera i. Vi vurderer trusselrisikoen fortløpende for å se om vi etter hvert skal plassere kamera i flere biler, sier Sletten til fvn.no.

Ønsker samarbeid

Han synes det er trist med de to nylige ranene, og mener at det kan være en idé for de to drosjeselskapene i byen å samarbeide tettere.

— Jeg tror det vil være hensiktsmessig, og noe som kan være med på å øke sikkerheten til sjåførene våre, forteller han.

Sletten er enig i at overvåkningskamera fungerer preventivt på eventuelle ranere. Det mener han også mindre og mindre kontanter i drosjene gjør.

— Men det som ville være det beste virkemiddelet, er om det ble innført strengere straffereaksjoner ved ran begått mot personer som er på jobb, slik som når noen for eksempel raner en sjåfør hos oss, fastslår han.