AGDER: — Det ser helt annerledes ut enn tidligere. Før hadde man uvettig skyting av fyrverkeri gjennom hele romjula, døgnet rundt. I år har vi ikke registrert et tilfelle med brann som skyldes fyrverkeri, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen. Brannvesenet Sør dekker kommunene fra Mandal og vestover bortsett fra Flekkefjord og Sirdal.

Sven Svendsen, brannsjef Arendal. Foto: Sondre Steen Holvik

Styrepinne og salgstidBrannsjefene mener to forhold har vært svært viktige for å få ned antall skader på både personer og materiell.

1. Forbudet mot raketter med styrepinner

2. Kortere salgstid

— I tillegg har media vært gode på å få fram hvilke skadevirkninger uvettig bruk av fyrverkeri kan få, sier Aasen.

Ingen forhold

Fvn.no har vært i kontakt med brannsjefene i de fire driftsenhetene. Ingen av dem har registrert forhold som kan tilskrives fyrverkeri. Natt til nyttårsaften oppstod det brann i en container i Lyngdal og en i Høvåg, men det er uvisst om det skyldes fyrverkeri.

Brannsjef i Setesdal brannvesen, Jerry Remme. Foto: Johs. Bjørkeli

— Det har vært helt stille den siste uka. Selv etter at fyrverkerisalget startet, har det ikke vært noen branner som følge av fyrverkeri. Det er markert mindre å gjøre enn tidligere år. Det virker som folk respekterer forbudet mot bruk i dagene før nyttårsaften, sier brannsjef Sven Svendsen i Østre Agder brannvesen.Svendsen sier forbudet mot styrepinner for tre år siden markerte et skille.

— Det har gjort at antall utrykninger har gått betydelig ned i hele Agder, sier Svendsen, som også leder alarmsentralen for hele Agder.

Brannsjef Jerry Remme i Setesdal Brannvesen bor på Evje og hørte noen få tilfeller av fyrverkeribruk i går kveld, men er stort sett fornøyd.

— Utviklingen de siste årene har vært svært positiv. Nytt regelverk har også ført til at useriøse selgere er fjernet fra markedet. De som selger fyrverkeri nå har ting på stell, sier Remme.

Normal bemanning

Konstituert brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning, Jan Røilid. Foto: Kjetil Nevestad

Konstituert brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning, Jan Røilid, håper mindre ulovlig fyrverkeribruk er et uttrykk for større respekt for lovlige tidspunkt.— Dessuten er det nok ikke like spennende nå som fyrverkeriet ikke har styrepinne, sier Røilid.

I samtlige driftsenheter har brannvesenet normal bemanning, mens vaktsentralen har innkalt én mann ekstra.