— Men ikke skriv hvor mye hver enkelt av oss har handlet for. Jeg er gift, så lov å ikke nevne min sum, ler Sondre Birkeland.

— Siden jeg jobber for selgeren, har vi fått litt rabatt, så vi betaler ikke mer enn rundt 7.000, sier Ronny Heiseldal.

KrF-basionene Vennesla og Flekkerøy er mest beryktet for fyrverkeri på Sørlandet. Kanskje er det noe i det gamle sitatet om at kristne går mest berserk med fyrverkeri, siden de har så lite annen galskap å holde på med.

Kanskje er det noe i det gamle sitatet om at kristne går mest berserk med fyrverkeri, siden de har så lite annen galskap å holde på med.

— Ja, du skal ikke se bort fra det. Vi kjøper i alle fall ekstra i år. Siden de profeterer at verden går under neste år, bestemte vi oss for å satse litt ekstra. Det kan jo være siste gang, ler Ronny Heiseldal, som innrømmer at han nok har kjøpt mestedelen.

— Når bilforsikringen og strømregningen kommer litt uti det nye året, angrer jeg sikkert. Da tenker man hvordan man kunne finne på å skyte opp så mye. Men livet er så fullt av hverdager. Man må ha litt moro en gang i blant. Det er bare nyttår en gang i året, sier han.

Seks timer

Aldersmessig er de menn, men beskriver seg selv som gutter. Alle gleder seg vilt til å begynne å skyte fra sånn i seks-tiden nyttårsaften til over midnatt. Siden de ikke nyter alkohol, er fyrverkeri ekstra morsomt og fortjent, mener de.

— Vi er 16 stykker som skal møtes i et hus i Hægeland. Sønnen til ordføreren kommer også. Da må man ha ordentlig fyrverkeri. Dessuten er det så mørkt i Hægeland. Og det skjer lite der oppe. Jeg tror hægedølene blir glade for alt vi skal stelle i stand, fortsetter Ronny Heiseldal, Odd Arne Askedal og Sondre Birkeland.

Trioen er slett ikke uvanlig, ikke i Vennesla i alle fall. Unge menn, særlig single, bruker ofte tusenvis av kroner på fyrverkeri.

— Vi har flere kunder som kjøper for både tre og fire tusen hver. Det er ganske vanlig, forteller Morten Omdal hos Rørlegger Holbæks fyrverkeriutsalg.

GUTTER MED SMELL: Trond Arild Olsen og Torstein Jortveit selger fyrverkeri for 300.000 kroner på tre dager hos Sentrum Jern og Farge i Vennesla. Foto: Kjartan Bjelland

Halv millionHos Sentrum Jern og Farge forteller Torstein Jortveit om samme tendens: — Jeg hadde en kunde i dag som kjøpte for 10.000 alene. Mange gutter kjøper for både tre og fire tusen, forteller han.

Bare disse to fyrverkeriutsalgene selger for en drøy halv million kroner i drønn og krutt på tre dager.

Inne hos Rørlegger Holbæk er køen ganske lang, men bare en kvinne er å se.

KJØPER SELV: Ikke mange kvinner var å se i fyrverkerikø fredag kveld. Men Grethe Strand kjøper alltid sitt krutt selv. Hun skulle bruke drøyt 500 kroner. Bak fra venstre selgerne: Kristoffer Abrahamsen, Ingvild Omdal, Morten Omdal og Jon Inge Steinsland. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg pleier å kjøpe selv, ja. Jeg skal kjøpe for drøyt 500 kroner, sier Grethe Strand.13 år gamle Eirik Andersen Lund viser stolt fram hva han har fått av pappa Øyvind Lund. Det ble en pose til 350 kroner.

— Jeg skal skyte opp alt selv, men jeg har lovet å bruke briller, forteller han, og sier fyrverkeri er noe av det morsomste han vet.

KUULT: Eirik Andersen Lund gleder seg til nyttårsaften, og særlig denne "dynamitten" som han synes virker veldig kul. Foto: Kjartan Bjelland

SverigeTilbake til guttegjengen med storhandelen. De vurderte faktisk å reise til Sverige.

— Flere reiser til Sverige. Der får de tak i pinneraketter. Vi savner dem. Og så savner vi Thunderking veldig. Alt dette er nå dessverre forbudt i Norge, sier Ronny Heiseldal.

Blir du tatt på grensen, mister du rakettene. Du får også en kraftig bot. Morten Omdal sier han har hørt om mange som kjører til Sverige for å kjøpe raketter til nyttår.