SØRLANDET: I går ble Lensmannsgården i Høvåg solgt for noe under prisantydning på 18,5 millioner kroner. I dag var det budrunde før ”Slottet” i Grimstad-skjærgården forsvant ut av markedet. Megler vil ikke ut med prisen, men den er antagelig på rundt 20 millioner kroner.

Begge eiendommene er kjente perler i skjærgården – og gjort berømte gjennom kulturpersonligheter. De er blant de tre-fire dyreste eiendommene som er solgt på Sørlandet denne sommeren. Rekorden fra tidligere i år var på cirka 19 millioner kroner for en ”hytte” i Søgne.

”Da Gabriel Scott flyttet til Høvåg i 1883, ni år gammel, hadde allerede Lensmannsgården i Høvåg vært der i 120 år. Dette var nærmeste nabo til prestegården der Gabriels familie bodde, og Gabriel var daglig på besøk hos sønnen til lensmannen”, skriver megleren i prosjektet fra Høvåg.

De nye eierne får sandvolleyballstjerne Bjørn Maaseide som nærmeste nabo.

Operasanger

Også ”Slottet” på Hesnes er kjendisprofilert av megleren.

Eiendommen har navnet ”Slottet” og er tegnet av den velkjente arkitekten Magnus Poulsson, og ble bygd for operasanger Fanny Elsta og Hermann Lepsøe.

Prisantydningen for Elstas fristed var på 21 millioner kroner.

I sommer ble Knut Hamsuns tidligere hytte i Nørholmkilen solgt for rundt 10 millioner kroner, under halvparten av det eieren ba om for to år siden, ifølge Agderposten.

– Vi har solgt rett over 20 fritidsboliger ved sjøen i år. I fjor hadde vi 34. Fortsatt kan vi selge en måned til før det sier stopp, men vi når kanskje ikke volumet fra i fjor, sier Gustav Sædberg, som sto bak salget av både Lensmannsgården og ”Slottet”.

(Les mer under bildet)

SOLGT: "Slottet" i Grimstad har fått nye eiere. FOTO: MEGLERHUSET SÆDBERG

101 for salg

– Det har vært mye for salg, og kjøperne er mer selektive. De bruker mer tid, sier Sædberg. Folk betaler for å få det helt riktige. I prisklassen fra fire til åtte millioner er det ikke like mye trykk som tidligere.

Avdelingsleder i Eiendomsmegler 1, Roger Abusland, har en litt annen statistikk å vise til. I juni, juli og hittil i august har de solgt 48 fritidsboliger i kystkommunene på Sørlandet. Mange av deres objekter har vært fra fire til seks-sju millioner kroner. Svært dyre hytter har ikke de omsatt i år.

Ligger lenge

Når sommerferien nå er over ligger det totalt 101 fritidsboliger fra fire millioner kroner og oppover til salgs i kystkommunene i Aust— og Vest-Agder. 16 av disse har en prislapp på 10 millioner eller mer.

Et sommerhus helt i vannkanten ved Høllen i Søgne ble i april lagt ut for 12 millioner kroner, og ble omtalt som en prøveballong for å sjekke markedet. Ballongen lekker litt, og prisantydningen er nå på 9,75 millioner kroner.

Omtrent samtidig ble en perle på Teistholmen lagt ut for salg til 13,9 millioner. Det var 3,6 millioner billigere enn selger forventet å få for samme objekt i fjor. Fortsatt ligger eiendommen ute på Finn.no.

Gitlevåg i Lyngdal til 15 millioner kroner og Suttevik i Farsund til 15,9 millioner kroner har også ligget ute for salg siden i vinter.