KRISTIANSAND: — Vi har sett det på flere barometre den siste tiden. Der Arbeiderpartiet etter 22. juli fikk store utslag på meningsmålingene, er dette nå i ferd med å normalisere seg. På hver måling vi har gjennomført blir 22. juli-effekten svakere og svakere. Arbeiderpartiet er nå nesten nede på normalnivået over hele landet. Den eneste effekten som ser ut til å ha sementert seg etter 22. juli, er støtten til Oslos ordfører Fabian Stang, som fortsatt er på et vesentlig høyere nivå, sier fagsjef Knut Weberg i Infact.

Lyngdal

Farsunds Avis presenterte fredag Infacts meningsmåling i Lyngdal, der Høyre går markant fram, mens Arbeiderpartiet står på stedet hvil. Målingen har riktignok en feilmargin på hele seks-sju prosent, og kun 194 respondenter. Men hovedkonklusjonene er ifølge Infact konsistent.

— Det er pussig at vi måler Arbeiderpartiet på samme nivå som ved valget for fire år siden i Lyngdal - ingen endring. Mens tilbakegangen kommer for Frp og KrF. De mister omtrent like mye som Høyre går fram. Vi har ikke tidligere undersøkelser i Lyngdal. Men vi har målt Ap på høye nivåer en periode. Og vi ser at det helt spesielle utslaget avtar. Det ser ut som et mønster. Vi vet jo ikke hvor høyt Ap har vært i Lyngdal, men det synes som om endringen har gått mellom de andre partiene, sier Weberg.

Sørlandseffekt

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder, Dag Ingvar Jacobsen, åpner også for at det effekten etter 22. juli kan være mindre på Sørlandet enn på landsbasis.

Dag Ingvar Jacobsen

— Agderposten hadde en stor måling i forrige uke. Fædrelandsvennen hadde sin i dag. Og det er andre mindre målinger. Selv om Ap får noe økt oppslutning og Frp og Høyre går litt tilbake, så er utslagene mindre på Sørlandet enn på landsbasis. I Fædrelandsvennen er Arbeiderpartiets fremgang nær halvparten av hva den har vært på landsbasis. Det er vanskelig å forklare dette, sier Jacobsen som åpner for flere muligheter.

Han viser imidlertid til at folk i liten grad har skiftet parti som følge av 22. juli. Men at hendelsene kan ha hatt en sterkt mobiliserende effekt.

— Arbeiderpartiet har nok mobilisert usikre velgere. Sånn sett har 22. juli-hendelsene vært en enorm drahjelp. Så vet vi at kommunene på Sørlandet er konservative bastioner, der Farsund og Lyngdal er veldig blå, og hele kyststripa til Arendal er konservativ i større eller mindre grad. En teori kan være at Arbeiderpartiet i disse konservative kommune ikke får den store drahjelpen fordi det er færre å mobilisere. Men det er en spekulasjon, presiserer Jacobsen.

— For mens Arbeiderpartiet får halvparten av 22. juli-effekten her, så slår også nedgangen for Høyre og Frp mye svakere ut her, sier Jacobsen.