KRISTIANSAND: — Det er helt ufattelig at ordfører og varaordfører griper inn etter at ei arbeidsgruppe godkjent av bystyret har kommet fram til en løsning på hvordan minnesmerket skal bygges og plasseres, sier Kleppe.

Kleppe er den første på borgerlig side i Kristiansand-politikken som går ut med kritikk mot Arvid Grundekjøn og Jørgen Kristiansen. Fædelandsvennen har også vært i kontakt med flere andre som ikke ønsker å si noe.

Blir politisk sak

På venstresiden jobber allerede gruppeleder Mette Gundersen og lokallagsleder Terje Næss i Arbeiderpartiet med å reise saken politisk igjen. De mener bystyret må ta affære.

— Vi må unngå det patetiske. Jeg skulle ønske dette løste seg minnelig, men vil ikke ordførerne, må vi ta saken politisk. Vi må unngå at minnesmerke ser ut som ei gravstøtte. Det skal være et minnested for hele byen, slik bystyret vedtok og var enig om. Vi var enige om arbeidsgruppen, da bør vi lytte til dens konklusjoner, sier Terje Næss.

Vidar Kleppe er irritert over at ordføreren og varaordføreren griper inn for å endre 22. juli-minnesmerket.

— Unngå det pinlige

Vidar Kleppe maner til å bruke vett og forstand.

— Da saken skulle opp i bystyret fikk jeg e-post fra Kristiansen. Han håndterte saken i forhold til alle gruppelederne. Vi ble bedt om å stå sammen og hindre uenighet i en så viktig sak. Så er det altså Kristiansen og Grundekjøn som greier å skape uenigheten. Det går ikke an, sier Kleppe, og fortsetter.

— Det må finnes større utfordringer i Kristiansand enn at ordføreren skal bruke tiden på å lage konflikt med pårørende etter Utøya-tragedien. For å unngå at vi havner i det helt pinlige, må Grundekjøn ordne opp. Det gjør han ved å akseptere faggruppens og arbeidsgruppens konklusjoner. Jeg synes han skal gjøre det i løpet av noen timer. Ellers blir dette en trist og lei sak – som ikke er verdig, sier Kleppe, som mener det skal svært sterke grunner til å overprøve pårørende og fagfolk i en så ømfintlig sak.

Redusert steinsirkel

Fædrelandsvennen skrev onsdag om konflikten som er oppstått rundt monumentet som skal avdukes utenfor Domkirken 28. oktober. Ei arbeidsgruppe bestående av parkvesen, kulturetat, AUF og pårørende kom fram til hvordan minnesmerket skal settes opp. Gruppa var nedsatt av bystyret og ble ledet av varaordføreren. I etterkant krevde ordfører og varaordfører vesentlige reduksjoner. Striden står om det skal være steinlagte gangveier inn til monumentet og om steinsirkelen monumentet står på skal være 1,8 meter i diameter, eller 3,6 meter.

Noen tusenlapper

Økonomisk dreier striden om minnesmerke seg om 60.000 kroner, eller noen få tusenlapper mindre.

Ifølge parksjef Svein Ole Breland vil det koste cirka 60.000 kroner å montere 22.juli-minnesmerket etter de forslag arbeidsgruppen og de pårørende ble enige om. Da er lyssetting holdt utenfor.

Han kan ikke svare på hvor mye billigere ordfører og varaordførers løsning er.

— Det dreier seg om noen tusenlapper mindre til stein. Vi har ikke anslag på det, sier han.

Breland opplyser at det forelå tre alternativer til hvordan minnesmerket skulle settes opp og hvordan det skulle bli rundt minnesmerket. Det dyreste alternativet beløp seg til 112.500 kroner. Dette ønsket ingen gjennomført, fordi det ble for omfattende. De to andre alternativene er begge kostnadsberegnet til maksimalt 60.000 kroner.

I- I tertialrapporten hvor vi måtte budsjettere, skrev vi 112.500 kroner for å være på den sikre siden. Men vi havner aldri opp i de summene, sier Breland.

I begrunnelsen for at ordfører og varaordfører overkjørte arbeidsgruppen, oppgir varaordfører Jørgen Kristiansen kostnadene som én grunn i en e-post han har skrevet.