VENNESLA: — Det var en merkelig lav pris. En enkel boligtomt i Heptekjerr går for 1,6, sier Inge Paulsen i Lindhus AS, som vil vurdere juridisk etterspill hvis kommunen selger til Agderbygg.

Kommunen har brukt frittstående taksmann, men folk i bransjen som ikke vil navngis, sier tomta fort er verd over fem millioner kroner siden den er regulert til bolig/forretning. I vår overtok kommunen en mindre tomt regulert til parkering i samme område. Prisen var over to millioner kroner.

Det er en komplisert og lang forhistorie i denne saken. Opprinnelig krevde kommunen at den som kjøper og bygger på den meget attraktive sentrumstomta på 690 kvadratmeter, også inngår avtale med naboene Vennesla Husmorlag og ekteparet Heiseldal om et felles prosjekt.

Politikerne ville ha en helhetlig utvikling av området, og vedtok også en felles reguleringsplan for disse tre eiendommene i 2008. ## Muntlig avtale

Avtalen om helhet og samarbeid inngikk imidlertid aldri Agderbygg med naboene. Naboene har ventet i årevis på en avklaring.

Agderbygg viste i stedet til annen avtale, inngått muntlig, med politikerne. Den avtalen gikk ut på at Agderbygg skulle overta tomta i sentrum til takstpris som erstatning for at kommunen fikk overta en barnehagetomt på Moseid fra Agderbygg.

Den muntlige avtalen fant de etablerte politikerne seg tvunget til å stå på, og i vår tilbød de tomta uten heftelser til Agderbygg, noe som vekket sterke reaksjoner i bygda.

Nå er det formelle salget som gjenstår. Nå foreslår rådmannen at Agderbygg overtar tomta for en 1.050.000 kroner

Agderbygg planlegger nå et eget bygg på den kommunale tomten, som vil stenge for utvikling av Husmorlagets og Heiseldals eiendommer.

- Feil på feil

— Dette er så trist. Kommunen gjorde en feil med de muntlige løftene til Agderbygg. Men vi retter ikke opp en feil med å begå en ny. Jeg synes fryktelig synd på Husmorlaget og Heiseldal som jeg synes er ekstremt dårlig behandlet, sier KrFs nye gruppeleder, Daniel Bakken.

Når plan- og økonomiutvalget samles til uka vil Bakken på nytt foreslå at kommunen gjør opp saken om erstatningstomt med Agderbygg økonomisk, før kommunen selger sin sentrumstomt på det åpne markedet til høystbydende som vil utvikle området etter de helhetlige planene som foreligger.

— Flertallet i KrF, Ap og Sp, Frp og Høyre står nok fast, men jeg vil stå for det jeg mener er rett så lenge jeg kan, sier KrFs gruppeleder.

Lindhus AS har inngått avtale med Husmorlaget og Heiseldal om helhetlig utvikling. Lindhus AS har også forsøkt å by på den kommunale tomten, men politikerne nekter og sier de er tvunget til å selge til Agderbygg. Lindhus har ment at dette strider mot EØS-reglene om fritt marked, men kommunen bestrider dette.

— Kommunen kunne lett fått flere millioner kroner for denne tomten. Vi må nå vurdere hva slags etterspill dette skal få, sier Inge Paulsen, som mener det er kraftig forskjellsbehandling.

Grunneier Helge Heiseldal vil ikke si så mye om saken:

— Bare at vi snart ikke orker mer og at det er merkelig at politikerne går fra avtalen om at Agderbygg skulle ha en avtale med oss naboer. Dessuten er det trist å se at politikerne forvalter sine verdier så elendig på innbyggernes vegne.