KRISTIANSAND: Tirsdag sa resten av kommunalutvalget nei til en bonusordning for å redusere sykefraværet.

— Jeg skulle gjerne sett at vi fikk innført en prøveordning, for eksempel i form av flere feriedager, men det ble det ikke gjennomslag for. Likevel er debatten positiv i seg selv, fordi det trigger motforslag som også kan dempe sykefraværet, sier gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) til Fædrelandsvennen like etter møteslutt.

Det var før jul i fjor at det politiske flertallet i Kristiansand ba administrasjonen utrede en motivasjonsordning. Nå er en grundig utredning foretatt, og det anbefales å droppe en slik ordning.

— Vinning opp i spinning

I stedet ønsker rådmannen å etablere en innsatsgruppe som bistår enheter med høyt sykefravær, samt nye rutiner for å følge opp lederes kontakt med syke medarbeidere.

Da forslaget ble lansert var en mulig modell at ansatte i en avdeling eller sektor skulle få 5000 kroner ekstra i årslønn hvis de ikke er borte fra jobb. Så trekkes et beløp for hver dag de er syke, for eksempel 500 kroner. Er de mye syke, får de ikke bonusen. Er de aldri syke, får de hele bonusen.

Man regner at sykefraværet blant de 6000 ansatte koster kommunen om lag 60 millioner kroner årlig. Med å redusere fraværet et par prosent kunne kommunen spare rundt 15 millioner, etter varaordfører Jørgen Kristiansens (KrF) utregning.

— Skulle vi gitt 5000 kroner til 2000 ansatte, det vil si en tredel av de ansatte, ville det kostet 10 millioner. Da går vinningen opp i spinningen. Tatt i betraktning all støy og det juridiske ved å innføre en slik ordning er det ikke verdt det, argumenterte han under debatten.

- Splitter de ansatte

I Ap satte man pris på at KrF var så tydelig i sin motstand.

— Med en bonusordning vil det straffe seg å være syk. Vi er for motivasjonsordninger, men de må gjelde for alle, ikke bare de friske. Det å splitte arbeidsstokken er en dårlig arbeidsgiverpolitikk, sa gruppeleder Mette Gundersen.

Ifølge rådmannen har en del bedrifter og kommuner innført belønningsordninger, med lavere fravær som resultat. Når man likevel lar være, begrunnes det blant annet med motstanden fra de tillitsvalgte. De kan blokkere en forsøksordning som ifølge Hovedavtalen forutsetter enighet mellom partene.

Sykefraværet i Kristiansand kommune lå i fjor på 8,3 prosent, et par tideler opp fra året før. Trenden fortsetter i første halvår 2012, med 9,9 prosent. Hvis man skulle dekke opp hele 2011-fraværet med vikarer, ville det koste kommunen 90 millioner kroner.