KRISTIANSAND: Uttalelsen falt i et tv-sendt intervju Grundekjøn gav til Fædrelandsvennen i forbindelse med at han har sittet ett år som ordfører. Temaet var ordførerens tapte kamp mot rushtidsavgiften.

— Det var en viktig sak for oss. Vi hadde gått til valg på at vi ikke skulle ha denne avgiften. Da jeg så på avtalegrunnlaget mente jeg vi hadde en god case, men jeg forstod raskt at for departementet handlet det ikke om å oppnå målet som lå i avtalen, men hvilke virkemidler som skulle benyttes, mente Grundekjøn.

Såpestykke

Og fortsatte:

— Jeg lærte jo litt at noen politikere er som såpestykker med få faste holdepunkter. Det er ikke som næringslivet hvor rammene rundt avtaler i mange tilfeller oppleves klarere.

— Hvem tenker du på når du sier politikere er som såpestykker? spurte Fædrelandsvennen.

Tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa flirer av ordfører Grundekjøns karakteristikk av henne. Foto: Arkivfoto

— Jeg synes jo i dette tilfellet at samferdselsministeren på møter var litt sånn "jeg forstår hva du mener", så gikk det en tid og så kom det nye brev med tvil om hva som var avtalt og etter hvert kokte det litt bort. I saken om rushtidsavgift opplevde jeg det handlet om politisk overbevisning - ikke lojalitet til avtalen - som lå i bunn, sier Grundekjøn.

- Haha

Tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sitter for tiden hjemme i Ryfylke med brukket arm, men ler godt da hun får gjengitt Grundekjøns karakteristikk av seg selv.

— Et såpestykke? Hahaha. Et såpestykke, gjentar Kleppa og tygger på ordet.

— Det er første gang noen har kalt meg det. Min oppgave var å få Kristiansand til å følge opp en avtale som ble inngått mellom kommunen og departementet før min tid. Jeg synes jeg var veldig tydelig på hva som måtte til for at byen skulle motta de siste 60 millionene av belønningsmidlene, sier Kleppa.

Visste det godt

Hun husker godt møtet med delegasjonen fra Kristiansand da belønningsmidlene skulle diskuteres. De borgerlige samarbeidspartiene hadde gått til valg på at det ikke skulle innføres rushtidsavgift.

— Slik jeg ser det var Grundekjøns utfordring å få endret en avtale som hans forgjenger hadde inngått, mens mitt mål var å oppnå målene i avtalen og gjennomføre de virkemidlene som måtte til for å nå målene. Altså rushtidsavgift, sier Kleppa.- Grundekjøn sier det hele kokte litt bort etter samtalene som ble ført. Hva tenker du om det?

— Mitt inntrykk er at Arvid Grundekjøn visste veldig godt hva som måtte til for å få de siste 60 millionene da han gikk ut fra møtet med departementet.

— Rushtidsavgift?

— Ja, svarer Kleppa.

Bratt læringskurve

Den tidligere samferdselsministeren sitter i dag i Stortingets finanskomité.

Hun har over 19 års fartstid som stortingspolitiker og skjønner at Grundekjøn opplever hverdagen i næringsliv og politikk som to forskjellige ting.

— Han har hatt en bratt læringskurve og jeg håper han får en spennende tid som ordfører fremover. Det er mange spennende muligheter knyttet til ordførervervet, sier Kleppa.