VENNESLA: — Hovedmålet må være å ufarliggjøre barnevernet, at det skal være en mer åpen og tilgjengelig tjeneste. Barnevernet skal være til hjelp, sa seniorrådgiver Ingvar Rolstad i Ressurssenter for kommunene (Ro-senteret).

Han kom fra Trøndelag til Vennesla for å orientere politikerne om dagens situasjon i barnevernet.

202 meldinger i fjor

I fjor mottok barnevernet i Vennesla 202 bekymringsmeldinger. Det er ikke et spesielt høyt tall, men på landssnittet, ifølge Rolstad.

Bekymringsmeldingene kom fra ulike samarbeidspartnere. Mor og far (18 meldinger), barnevernvakt (25), skole (29), politi (11), for å nevne noen.

Blandende opplevelser

Gjennom brukerundersøkelser har samarbeidspartnerne ulik oppfatning og erfaring av samarbeidet med barnevernet. Rolstad viste til at mange har hatt blandede erfaringer, men at dette inntrykket har snudd til det positive den siste tiden.

Rolstad oppfordret politikerne, representanter fra barnevernet og deler av kommuneadministrasjonen til å gjennomføre flere brukerundersøkelser.

— Det er en enkel måte å få svar på og et redskap til forbedring, sa Ingvar Rolstad.

- En gavepakke

Nytilsatt sjef for barnevernet i Vennesla, Heidi Salvesen, var til stede i levekårsutvalget. Hun har en klar tanke om hvordan den kommunale tjenesten skal bli bedre.

— Dette som kom fram her, var en gavepakke for meg som ny leder. En åpen tjeneste er viktig. Vi har allerede laget en plan om at vi skal treffe alle samarbeidspartnerne våre én gang i året, sier Salvesen.

— Her er det enormt mye å ta tak i, sa Aps Steinar Fredriksen etter orienteringen.

213.000 kroner per barn/år

— Den største utfordringen til barnevernet er å få samarbeidspartnerne til å jobbe tettere sammen og en tankegang om at barnevernet er til hjelp for barna som trenger det, sier seniorrådgiver Ingvar Rolstad i Ro-senteret.

I dag yter barnevernet i Vennesla mest hjelp til barn (0-17 år) utenfor hjemmet. Det koster kommunen 213.000 kroner i året per barn. Hjelp innefor familien koster 42.000 kroner per barn i året. Ifølge rådmannen bruker kommunen mer penger på barnevern enn de får i støtte fra staten.