KRISTIANSAND: — Vi forstår ikke at bygget er historisk viktig. Vi synes bygget vi har tegnet er så flott og henter opp alle verdiene i fasaden på Arbeideren, inkludert minnesmerket på veggen, uttaler Trond Willy Wilhelmsen til Fædrelandsvennen.

Han er en av investorene som kjøpte Arbeideren av selveste Arbeiderpartiet for 14,5 millioner kroner i fjor. I vår sa et flertall i byutviklingsstyret ja til riving da en prinsippsak ble fremmet av Wilhelmsen og kompanjongene hans.

wilhelmsen I TEKST Foto: Torstein Øen

Men i det reguleringsarbeidet for nybygg med 31 leiligheter skulle starte varslet Vest-Agder fylkeskommune innsigelse til rivingen. Neste uke får politikerne saken i retur.

— Ikke bare legg flatt

Fylket mener bygget fra 1935, og arbeiderforeningens røtter på dette hjørnet fra 1873, tilsier at ikke alle spor etter arbeiderbevegelsens storstue slettes.

— Vi mener det er et viktig bygg, og at det er vernet i Murbyplanen må bety noe. Tenk kreativt, ikke bare legg flatt og bygg nytt, oppfordrer fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

I samråd med byantikvaren har han kommet til at fasaden må bevares, mens alt bakenfor kan rives. Dette er en velprøvd metode som er benyttet både i Rådhuskvartalet og hos Ernst hotell.

stylegar I TEKST Foto: Reidar Kollstad

Samtidig sier Stylegar at Arbeideren neppe har den nasjonale, kulturhistoriske betydningen som gjør at den havner på Riksantikvarens bord. Selv om han ikke er helt bastant, tviler han på at det finnes en akseptabel løsning som innebærer riving av fasaden.— Når dette er regulert til bevaring kan man ikke starte diskusjonen med at bygget er så dårlig at det må rives. Det er kinkig, jeg synes vi har disse diskusjonene litt for ofte. Det må finnes en middelvei mellom riving og fredning, sier Stylegar til Fædrelandsvennen.

- Passer ikke sammen

31 LEILIGHETER: Slik ser investorene for seg at leilighetsbygget skal se ut.   Foto: Boligplan.no

Investorene har ikke tenkt å bøye av med det første.— Vi prøver oss. Prosjektet er nemlig ikke gjennomførbart med den gamle fasaden på grunn av etasjehøyder og vinduer. Det passer bare ikke sammen. Vi bruker de kanalene som er åpne og håper å komme fram til en løsning, sier Trond Willy Wilhelmsen, som ikke tør tenke på utfallet om Fylkeskonservatoren står på sitt.

I prosjektets gang er det kommet innspill om at aktivitetshuset Samsen kunne flytte til Arbeideren. I så fall blir det kun ombygging.

— Ingenting ville glede meg mer enn en slik løsning. For oss skulle det være et rent nullprosjekt, uten å suge ut noe som helst, bedyrer investoren.

- Kompliserer saken

Arbeiderpartiet stemte i vår for riving.

— Vi ønsket ikke stå i veien for at nye eiere kunne bruke bygget til det de ville, og fasadetegningene var veldig fine. Det kompliserer saken litt at det er kommet en innsigelse, så vi får ta en ny runde i partiet før vi bestemmer oss, uttaler Eirik Dåstøl Langeland, medlem av byutviklingsstyret.

Leder Grete Kvelland Skaara (KrF) sier hele hennes partigruppe har vært imot riving, men at hun vil lese sakspapirene før hun uttaler seg nå.

— Hva med å flytte Samsen ned dit?

— Det er nytt for meg. Med kommunens pressede økonomi kan jeg ikke se for meg at kulturbudsjettet styrkes veldig mye mer, svarer Skaara.

Investorene er foruten Wilhelmsen (16,3 prosent) Fredrik Asbjørnsen (50 prosent), Rune Mesel og Erik Geelmuyden (16,3 prosent hver). Bygget skal være i så dårlig forfatning at det i dag er stengt av.