PANORAMAUTSIKT: De nye leilighetene får lite som sperrer mellom dem og horisonten.
BYGGES INNE: NRK-bygget blir liggende mellom flere store leilighetsbygg på Tangen. Det skal reises et nytt bak dem og et foran.
SNART FULLT: Ved siden av Bystranda Terrasse står illustrasjonen for hvordan det kan bli på Tangen når alt er ferdig utbygd. NRK-bygget er vekk, selv om statskanalen ikke har planer om å flytte. Nå starter detaljereguleringen for den ytterste tomten.

KRISTIANSAND: Samtidig som de ferskeste leilighetsbyggene på Tangen gjøres ferdig, starter jobben med å reise enda 80 — 90 eksklusive boliger.

— Markedet er ikke mettet. Vi har gjennomført store undersøkelser som viser at dette er det stor interesse for, sier Svein Kaldestad. Han representerer Kruse Smith i Tangen Utviklingsselskap (TUAS), et fellesskap blant dem som har eierinteresser i den nye bydelen mellom Otra og Bystranda.

Fem Tangen-prosjekter

Denne måneden flytter de første beboerne inn i Bystranda Park, leilighetsbygget med eget serviceområde og en bostil på førsteklasse. Her er det 121 leiligheter, der 16 av dem ennå ikke er solgt.

Like utenfor har Bystranda Terrasse reist seg med sine 102 leiligheter, der det er cirka 30 igjen å selge.

Helt innerst på Tange ble det for seks år siden solgt 106 leiligheter i Bystranda Aveny. Året etter ble Tangen Brygge med 50 leiligheter ut mot Otra bygget.

Nå starter detaljreguleringen av det som kanskje blir det aller mest attraktive leilighetsbygget på Tangen, tomten på utsiden av NRK-bygget. Her skal det komme 80 - 90 leiligheter. Når alt er ferdig utbygd blir det cirka 800 leiligheter på Tangen. I tillegg kommer flere store forretningsbygg, og byens største hotell like ved siden av.

- Fantastisk beliggenhet

Hele området ble regulert til boliger i 2005, men hvordan det siste bygget skal bli seende ut er ennå ikke bestemt.

Svein Kaldestad sier imidlertid at det skal bli eksklusivt - og kostbart.

— Alle som kommer ned på Tangen ser hvilken fantastisk beliggenhet det ytterste bygget får, sier Kaldestad. De som blar opp de nødvendige antall millionene får Otras utløp på den ene siden. Bystranda ligger på den andre siden, mens havet og horisonten kan skues rett frem.

— Det er brukt 150 millioner kroner bare på å opparbeide tomter, parkarealer, lekeplasser, strand og slike ting. Da blir heller ikke leilighetene billige. Prisene blir så det gjenspeiler området, sier Kaldestad.

To-tre år

Han vet ikke når de skal starte byggingen. Først må reguleringsplanen bli ferdig, og det tar en del måneder i det kommunale systemet. Så skal prosjektet tegnes, selges og bygges.

— En antakelse kan være at det står ferdig om et par år, sier Kaldestad. Han tror den typiske kjøperen er godt voksne folk, som har solgt eneboligen sin - ikke ulikt de tre Bystranda-prosjektene lenger inne på Tangen.

— Dette gjør at det er marked for slike leilighetsprosjekter. Folk selger eneboligen og kjøper leilighet med gangavstand til alle fasiliteter i byen. Det frigjør eneboliger, som igjen frigjør rekkehus, og markedet holdes i gang, sier Kaldestad.

Bygger inne NRK

Når det siste Tangen-bygget reises mister sannsynligvis NRK sin fantastiske havutsikt. Distriktsredaktør Anders Sårheim sier at de vil se tegninger på bygget før de vet om de vil protestere.

— Vi har visst i mange år at det vil komme et leilighetsbygg utenfor oss. Det er vi inneforstått med, men vi må se på høyde og slike ting før vi sier noe mer, sier Sårheim. Han sier de ikke har planer om å flytte, selv om de blir bygget delvis inne.