SONGDALEN: — I ettertid ønsker jeg nok at rådmannen ikke hadde vært med på møtet. Men nå har vi lagt fram alt i ettertid. Vi har ikke noe å skjule, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp).

Reagerer: Kommunestyrerepresentant Jone Nikolai Nyborg (Venstre) i Songdalen, reagerer på den ureglementerte møtepraksisen. Foto: Picasa

Onsdag måtte han stå skolerett for kommunestyret og svare på en interpellasjon om det ureglementerte møtet fra Venstre-representant Jone Nikolai Nyborg.— Jeg fikk ikke konkret svar på alle mine spørsmål, men synes det var raust av ordføreren å være så åpen. Formålet med interpellasjonen var å klargjøre roller og grenser, i særdeleshet rådmannens rolle i "uoffisielle møter" med politikerne, sier Nyborg. Han mener møtets uoffisielle karakter er i strid med kommunelovens prinsipp om møteoffentlighet.

Betent sak

Det var 24. mai at representanter for Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet møttes på rådhuset for å snakke om fremtidig skolestruktur i Songdalen, en betent politisk sak i kommunen. Med på møtet var også rådmann Vidar Skaaland og assisterende rådmann Kjell Sverre Langenes. Ordfører Greibesland fungerte som møteleder.

— Planen var å diskutere areal til ny skoletomt, så fikk møtet en litt annen karakter enn tiltenkt, erkjenner Greibesland.

— Assisterende rådmann Kjell Sverre Langenes har sagt i formannskapet at han følte møtet var "helt i grenseland". Var ikke du som ordfører med på å sette rådmannen i en uheldig situasjon?

— Jo, det kan godt være, men han deltok jo ikke, han var der for å gi faktaopplysninger i saken, sier en åpenbart ukomfortabel ordfører.

Venstres Jone Nikolai Nyborg presiserer at det er helt vanlig at representanter for ulike politiske partiet har møte om aktuelle saker.

— Problemet oppstår når rådmannen er til stede på et møte med en politisk flertallskonstellasjon, og det her legges føringer som kan få betydning for utfallet i en sak. Når dette skjer på siden av ordinære politiske utvalgsmøter, kommunestyre eller formannskap, er det i strid med kommuneloven, fremholder Nyborg.

Ripe i lakken

Han viser til at ifølge Norsk presseforbunds åpenhetsindeks er Songdalen kommune best i Vest-Agder på åpenhet.

— Denne saken viser at det er behov for enda større åpenhet i kommunen, og det ønsker vi i Venstre å bidra til, sier Jone Nikolai Nyborg.

Ordfører Johnny Greibesland skriver i sitt svar til Nyborg at "Det er viktig at slike samlinger ikke glir over i en realitetsdrøftelse av saker et kommunalt organ er ansvarlig for. Jeg erkjenner at møtet den 24. mai gjorde det."

— Burde ikke den drøftelsen vært tatt i det offentlige ordskiftet?

— Det er jo vanlig praksis. Men her opplevde vi at to andre partier hadde snakket sammen, og så ville vi sørge for flertall for et alternativ som var mer spiselig. Når vi samlet de involverte på denne måten, var det for å få fram hvilke muligheter vi hadde, sier ordføreren.

— Har denne saken gitt kommunens høye åpenhetsstanding en ripe i lakken?

— Ja, kanskje ei lita ei. Men nå tar vi en drøftelse av dette i formannskapet og ser på hva vi eventuelt bør gjøre for å endre praksis. I ettertid angrer jeg på at møtet ikke var annonsert på forhånd, sier Sp-ordføreren.